Baracskáné dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató, főmuzeológus vette át az idei Krúdy díjat
Fotó: Szarka Lajos

Baracskáné dr. Bodnár Zsuzsanna kapta a Krúdy Gyula díjat szerda délután. A Nyíregyháza kulturális életéért az elmúlt négy évtizedben eredményesen tevékenykedő néprajzkutató, főmuzeológus a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepségen vette át az elismerést a Váci Mihály Kulturális Központban dr. Kovács Ferenc polgármestertől, aki ünnepi beszédet mondott. A műsorban a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékei és mesterpedagógusai a magyar kultúrtörténet sorfordító pillanatait zenével, mozgással és szöveggel, a ritmikus művészetek segítségével mutatták be.

Az esemény kezdetén közösen elénekelt Himnusz ezúttal nem egyszerűen egy ünnepség szerves része volt, hanem kiemelt műsorszám, mely külön felvezetést kapott, hiszen a kézirat tanúsága szerint 1823-ban január 22-én fejezte be művét a mai Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc.

Köszönet a kulturális szférában dolgozóknak

Több, mint három évtizede ünnepeljük ezen a napon a magyar kultúrát, melynek városi, központi rendezvényén dr. Kovács Ferenc polgármester megköszönte az önkormányzat nevében mindazok elkötelezett munkáját, akik napi szinten azért dolgoznak, hogy kulturális életünk, programjaink, kiállításaink, fesztiváljaink, rendezvényeink színvonalas, és Nyíregyházához, az itt élő emberekhez méltó események legyenek.

Az önkormányzat figyel az értékeinkre

Majd hozzátette: az önkormányzat nagy figyelmet fordít kulturális értékeink megőrzésére, ápolására, intézményeink működési feltételeinek biztosítására, magas szintű szakmai tevékenységük segítésére, legyen szó hagyatékaink gondozásáról, építészeti örökségünkről, vagy akár a tánckultúránkról.

Méltó színfolt a kulturális negyed

Ha csak az elmúlt néhány esztendőt elevenítjük fel, akkor is számos olyan kulturális programra és a kultúra területén elért eredményre lehetünk büszkék, amelyek öregbítik városunk hírnevét, és erősítik a város közösségét. Gondoljunk csak a Jósa András Múzeum nagy érdeklődéssel kísért kiállításaira, vagy a felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad teltházas előadásaira. Vagy arra, hogy Nyíregyháza kulturális negyede, a Benczúr-Bessenyei terek környezete mára méltó színfoltja a belvárosnak. Annál is inkább, mert a Kállay Kúria teljes felújításával – már zajlik a 2. ütem –, és az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon rekonstrukciójával, amely Szindbád néven nyit majd meg egy új multifunkciós kulturális színtérként, tovább nő városunk kulturális intézményeinek száma és rangja.

– fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester.

Néprajzkutatóé a Krúdy díj

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően átadták a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula díjat. Az elismerést Baracskáné dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató, főmuzeológus vette át, aki négy évtizednyi munka után megy nyugdíjba az idén fél évszázados Sóstói Múzeumfaluból. Életművét mások mellett több mint 20 nagy kiállítás fémjelzi, önálló kötete jelent meg a tirpákok hagyományos népi ételeiről, étkezési szokásairól, a tirpák viseletről, rendkívül aktív volt a tárgygyarapítás területén. Számos ismeretterjesztő cikket publikált a helyi lapokban, sok előadást tart ma is civil szervezetek meghívására.

Részese volt a múzeumfalu felépítésének

Örömmel tettem, szívvel és lélekkel. Örülök neki, hogy részt vehettem a Sóstói Múzeumfalu felépítésében, nemcsak az épületek áttelepítésében, hanem főleg a berendezésben, tárgyak összegyűjtésében, időszaki kiállítások rendezésében, és természetesen tudományos és ismeretterjesztő tanulmányok és cikkek írásával.

nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a díjazott.

Művészetis produkció

Az ünnepi műsort a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Zeneművészeti Tagozatának, Táncművészeti Tagozatának és Gyakorlatos Színész képzésének növendékei, valamint mesterpedagógusai vitték színre, arra vállalkozva, hogy a magyar kultúrtörténet sorfordító pillanatait zenével, mozgással és szöveggel, a ritmikus művészetek segítségével mutassák be, „Bízva bízzál” címmel. A műsor elkészülését ötleteivel segítette: Endresz Ágnes művésztanár. A szövegkönyvet Dantesz Tamásné mesterpedagógus írta. A műsort rendezték: Csurák Ildikó Júlia, Dantesz Tamásné, M. Nagy Andrea és Szilágyi Zsolt mesterpedagógusok. 

A kiállítások látogathatóak

A Magyar Kultúra Napi ünnepség a Szózattal zárult, viszont a kísérőrendezvények keretében megnyitott kiállítások – az Alkotó időseké a Váci Mihály Kulturális Központban, Németh Péterné Petrikán Valéria keramikusművészé a Pál Gyula teremben, a Fametsző Művésztelep alkotóié a Városi Galériában – még hetekig láthatóak. A színház Művész Stúdiójában péntek este pedig Pregitzer Fruzsina jelentkezik ez alkalomból egy Mécs László esttel.

Kapcsolódó galéria

Magyar Kultúra Napja 2020