Bábkészítő foglalkozások is várják a gyerekeket a Kállay Gyűjteményben!
Érdekes tárlatok! Fotó: Szarka Lajos

A Nyírvíz-palota második emeletén múzeumpedagógiai és kézműves órák színesítik a Bábjáték varázsa című tárlatot, amely a Múzeumok Éjszakája óta várja az érdeklődőket. A cél, hogy a látogatók megismerjék a helyi bábjátszás több mint 70 éves múltját, valamint jelenét.

Marionett- és ujjbábok, árny- vagy laposbábok, embernagyságú figurák és még sorolhatnánk. Megannyi fajtája van a bábnak, a legismertebb vagy legnépszerűbb pedig még mindig a kesztyűbáb. Elsősorban ezeket használják a Burattino Bábszínházban is.

Nyíregyháza egyik legismertebb bábos csapatának, valamint elődjének, a helyi bábjátszást elindító Mesekert Bábszínháznak különleges bábjait, relikviáit már egy hónapja megtekinthetik az érdeklődők a Kállay Gyűjteményben. A Bábjáték varázsa című tárlatot a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg; a látogatók a 70 éves nyíregyházi bábjátszással ismerkedhetnek, sőt a gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak – aki szeretne, készíthet egyszerűbb bábokat.

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője elmondta:

70 évet ölel át ez a kiállítás, így nagyon régi, 70 éves bábokat is lehet látni, sőt korabeli sajtóanyagokat is raktunk a kiállításba. Szerettük volna a felnőtteket és a gyerekeket is megismertetni Nyíregyháza bábjátszásának történetével.

Állatfigurák, királyfik és boszorkányok – megannyi érdekes bábot tekinthetnek meg az érdeklődők a Kállay Gyűjteményben, ahol más időszaki és természetesen állandó tárlat is várja a látogatókat.

Dohanics László hozzátette:

Az állandó kiállításunk apropója, hogy tavaly voltunk 25 évesek. 2007-től egyébként múzeumi ranggal bír a Kállay Gyűjtemény, de Gyűjteményként került a köztudatba és így maradt ez a neve. Van egy időszaki kiállításunk is, amely december végéig látogatható, Főispánok a Kállay család címmel fut. Ugyanis Kállay András és Kállay Miklós főispánjai voltak Szabolcs vármegyének, úgyhogy ennek az apropóján jött létre ez a kiállítás.

A Kállay Gyűjtemény hétfőtől csütörtökig reggel 8-tól délután 4-ig tart nyitva, péntekenként pedig délután 2-ig várja a látogatókat. A Bábjáték Varázsa című kiállítás pedig várhatóan a tervezettnél hosszabb ideig látogatható, szeptember közepéig tekinthető majd meg a tárlat.

Kapcsolódó galéria

70 éves a nyíregyházi bábjátszás