Az újkori magyar irodalom tudósa kapta az idei Móricz Zsigmond Emlékérmet

Kőszeghy Péter vehette át idén a Móricz Zsigmond Emlékérmet. Az irodalomtörténész tudományos munkásságáért kapta meg a rangos elismerést. Az elismerést 2009 óta adományozza a nyíregyházi székhelyű Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület. Olyan irodalmárok, történészek, művészek kaphatják meg, akik sokat tesznek azért, hogy az országos közéletben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hangsúlyosabban jelenjen meg.

Ha kertemben mehetnék, piros rózsát szedhetnék, szívem megújulna...

Dalban előadott, régi virágénekkel kezdődött a díjátadó Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A 19. század előtti magyar költészet szerelmi-erotikus témájú lírai dalait hívják virágénekeknek. Többek között ezekről írt tanulmányokat Kőszeghy Péter. Az irodalomtörténész kedvenc korszaka a 16-17. század.

„Királyságok, királysága Magyarország, törj magasra légy szépséges, légy te virágok, virága..."

Székfoglalójában is erről a korról beszélt, előadásának témája a 'Szeretők és házastársak' címet kapta és verseken keresztül mutatta be, hogyan éltek akkoriba Magyarország területen az emberek. Kőszeghy Péter azt mondja, a múlt feltárásával pontosabb képet kaphatunk arról, hogy hatott a különböző nációk kultúrája egymásra a Magyar Királyság területén. 

A múltat fel kell tárni, abban kell gondolkodni, hogy ezek az összefüggések. Nem csak irodalom, nem csak  művészettörténet, nem csak zene, hanem rengeteg egymásra hatás, az hogy a várakban van 5 náció és lehet, hogy nem beszélik egymás nyelvét, pontosan jól, korrektül, de valahogy kommunikálnak és a kultúrák áramlanak. Azt, hogy ez, hogy volt pontosan nagyon fontosnak tartom és szeretném ezeket a kérdéseket tovább feszegetni.

– tette hozzá Kőszeghy Péter.

Értékek mentén 

Tudományos munkásságáért, és Móricz Zsigmond Egyesület életében vállat tevékenységéért idén Móricz Zsigmond Emlékérmet vehetett át az irodalomtörténész. Az emlékérmet 2009 óta adományozzák, olyan tudósnak, irodalmárnak, történésznek és művészeknek, akik a város és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szellemi életét gazdagítják.

A célkitűzésinkben szerepelt, hogy ne csak Móriczra emlékezzünk, hanem azokra az embereknek az életműve előtt tisztelegjünk, akik tettek azért, hogy ez a régió kulturális értékeivel hangsúlyosabban megjelenjen az országos közéletben.

– emelte ki Mercs István, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke.   

Az egyesület elnöke azt is hozzáfűzte, hogy Kőszeghy Péter azok az irodalomtörténészek közé tartozik, akik a magyar kultúra teljességét igen nagy perspektívában képesek bemutatni.

 

Z. Pintye Zsolt