Október 16-a a kenyér világnapja – Ingyen pékárukat osztottak ma a belvárosban
Fotó: Szarka Lajos

Gondolta volna? Hazánkban az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm, míg az európai átlag 50 kilogramm.

A kenyér világnapját egyre több országban ünneplik, Nyíregyháza idén is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, több térségbeli pékség pékárukat, kenyereket ajánlott fel, azokat ingyen osztották szerda délelőtt a belvárosban. Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség országos alelnöke elmondta:

Október 16. a kenyér világnapja. Erről 2001-es kongresszusán döntött a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége. A nap célja, hogy bemutassa a világ egyik legfontosabb élelmezési cikkének a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívjuk.

Az emberiség egyik alapvető tápláléka töretlen népszerűségnek örvend hazánkban is – sőt, az elmúlt években egyre nagyobb a választék. Az elmúlt 15 évben talán ennek köszönhetően is, jelentősen megváltoztak a magyar kenyérfogyasztási szokások, hiszen míg a 2000-es évek elején főként fehér kenyereket fogyasztott a lakosság, addig mostanában egyre inkább a barna, a magvas, illetve a teljes kiőrlésű termékeket keresik a fogyasztók. A legtöbb család asztalára szinte minden nap kerül kenyér.

A kenyerek, pékáruk osztásában a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársai segítettek. Gurály Edina, a megyei szervezet igazgatója elmondta:

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy akkor, amikor valaki adományt szeretne osztani, illetve szeretne segíteni a rászorulókon, akkor a Vöröskeresztet válassza ehhez közreműködő partnerként – szerencsére nagyon sok szervezet keres meg bennünket azzal, ha segíteni szeretnének, hogy önkénteseinkkel és munkatársainkkal igyekezzünk célba juttatni az adományokat.

A karitatív akció keretében idén hat térségbeli pékség fogott össze.

Kapcsolódó galéria

A Kenyér Világnapja