Az ott lakók is hozzájárultak az útépítéshez

Ismert, hogy több évtizedes a lemaradás a szilárd útburkolatok terén, s tény, hogy a jelenlegi városvezetésnek sikerült néhány esztendeje a teljes belvárost pormentesíteni és a Városüzemeltetés kezelésében lévő, közel 600 kilométernyi útszakasz egyre nagyobb hányadát leburkolni. Túl azon, hogy idén például 17 ezer négyzetméteren állít helyre tartós technológiával a NYÍRVV közel 30 utcát, egyre több helyen kígyózik aszfaltcsík is.


Az önkormányzat segített


Ezúttal a Thököly Imre utca lakosai keresték meg Nyíregyháza polgármesterét a nevezett utca szilárd útburkolattal történő ellátása érdekében. Az útfejlesztő beruházás megvalósítására részben önerős felajánlást tettek, amire reagálva az önkormányzat megkereste az érintett lakosokat, s azt a tájékoztatást adta, hogy 100 000 forint összegű hozzájárulás megfizetése mellett vállalja a Thököly Imre utca fejlesztését a lakosok kérelmében foglaltaknak megfelelően. Végül az összes érintettel – 12 lakossal – került sor a közérdekű kötelezettségvállalás nyújtásáról szóló megállapodás megkötésére és összesen 1 200 000 forint összegű lakossági támogatás felhasználása mellett valósulhat meg az útfelújítás – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovácsné Szatai Ágnes, vagyongazdálkodási osztályvezető.

  

 

Támogatással készült

 

A szerződések aláíratásában segítséget nyújtó, illetve az ügyintézés során kapcsolattartó személy Faragó László volt. S hogy érzékelhető legyen a nagyságrend: a bruttó költség közel 40 millió forint volt, s noha a vállalkozási szerződésben november 30-a a teljesítési határidő, a NYÍRVV tájékoztatása szerint az út aszfaltozása már megtörtént.


A kérelmeket megvizsgálják


Pató István, városfejlesztési osztályvezető még tavaly jelezte lapunknak: a város számos pontjáról érkezik útépítési kérelem, melyeket minden egyes alkalommal külön-külön megvizsgálnak az adott helyszínen. Ám az útépítésnek vannak műszaki felté¬telei, így hiába áll rendelkezésre adott esetben az önkormányzati forrás, ha a területen nincs megfelelő szabályozási szélesség, amit minimális területek átadásával lehetne orvosolni, a költségeket pedig átvállalná az önkormányzat.

 

Infrastruktúrafejlesztés

 

A témában megkérdeztük dr. Kovács Ferenc polgármestert is, aki emlékeztetett, a kérésére már évekkel ezelőtt felmérték azokat a területeket, ahol ezek a feltételek nagyjából adottak, hiszen itt egyszerűbb a terveket, engedélyeket elkészíteni, megszerezni. – Üdvözlendő a Thököly utcaiak lakossági összefogása és példás hozzáállása. Sok helyen ugyanis az a probléma, hogy az ott lakók és az önkormányzat szándékát egy-két tulajdonos akadályozza, ami csúszást, vagy akár a beruházás meghiúsulását is okozhatja. Pedig az elkészülő úttal a telek értéke is növekszik. A város az elmúlt időszakban is kiemelt figyelmet fordított az infrastruktúra fejlesztésére, s a közgyűlési döntésekből látható, hogy ez a következő években még nagyobb ütemű lesz, így, amit mi tudunk, megteszünk.


Tarczy Gyula