Az NYVSC sakkozói a célban!

Közismert, hogy a magyar sakkozás magas színvonalú, az elmúlt két évtizedben a magyar válogatott két olimpiai ezüstérmet is szerzett. A magyar NB. I. mindig is nívós volt, melyben a világ minden tájáról érkező sakkozók szálltak harcba a 64 mezőn – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Gunyecz Zoltán szakosztályvezető, csapatkapitány és játékos.

A bajnokságban olyan nevek fordultak meg már 10 éve, mint Viswanathan Anand világbajnok, Polgár Judit, Alexei Shirov világbajnokjelölt, Efimenko Zahar olimpiai bajnok és más világhírű játékosok.

Hozzájuk felérő magyar klasszis kevés van ugyan, a csapatbajnokság fordulóin azonban e nagy nevek viszonylag ritkán szállnak harcba, esélyt biztosítva alacsonyabbra sorolt játékosoknak.

Az NYVSC sakk szakosztálya a megelőző bajnokságnak azzal a tervvel vágtak neki, hogy harmadik próbálkozásra megnyerik az NB.II-t és egy osztállyal feljebb jutnak. Erőfeszítéseiket siker koronázta, a Magyar Sakkszövetség 2020. szeptemberi közgyűlésén Dr. Gunyecz Zoltán szakosztályvezető és játékos átvehette az NYVSC sakkozóit illető oklevelet, bajnoki kupát és az áhított aranyérmeket! Befejeződött a megyei csapatbajnokság is, ahol szintén az NYVSC diadalmaskodott, jogot szerezve az NB.II-ben való indulásra.

A pandémia után 2021. őszén indult újra a bajnokság, az NYVSC pedig aranyérmesként jogosulttá vált arra, hogy az NB. I-ben induljon.  A szakosztály terve az volt, hogy az NB. I-ben próbáljon középcsapatként szerepelni, a „nagy csapatból” kimaradók pedig a fejlődő ifikkel  a második csapatot alkotva ne essen ki az NB.II-ből.

A bajnokság közepére a tervet a szakosztály vezetése módosította, a kezdeti sikerek után cél az éremszerzés, mégpedig minél fényesebb érem megszerzése lett célként az NB. I-es csapat elé tűzve. A csapat teljesítette a kitűzött tervet, magabiztosan nyerte sorra a meccseket, végül április 10-én az utolsó fordulót Szegeden vívta. Ha a csapat 5,5 pontot ér el, holtversenyben első, ha többet, egyedül első.

Óriási küzdelmet vívtak az NYVSC sakkozói, bár vesztettünk is partikat, nyert Dankulinec Julikánk és nyertek a Marcellek, Varga Marcell, a legjobb juniorunk és Blahota Marcell, a megye legjobb ifije. Az NYVSC válogatottja ezzel elérte a holtversenyes első helyet, ettől jobb debütálást alig lehetett elképzelni az első osztályban!

A csapat legjobb pontszerzője Blahota Marcell lett 7,5 ponttal, 6 pontot szerzett Dankulinec Julika, Hibján Tamás mérnök úr és Varga Péter nemzetközi mester. Mindenkit lehetetlen kiemelni a csapatból, de meg kell említeni Varga Marcell 5,5 pontját és Ardelean Gyuri kimagasló teljesítményét, az első táblán a legerősebb ellenfelek ellen 5 partiból 4 pontot szerzett!

Az NB. II-ben az NYVSC és a Nyíregyházi Egyetem SE egyaránt messze volt a kieséstől, az NYVSC a 8, az egyetemisták a 9. helyet szerezték meg.

Az NYVSC legjobb pontszerzői Vladyslav Hurkovszkij és Ugyan Dániel voltak (4-4 pont), őket követte Dr. Gunyecz Zoltán szakosztályvezető (3,5 pont) és Szulics Imre (3 pont), az egyetemisták húzóerői a kiváló ifi, Görömbei Bálint (5,5 pont) és Orsó János FIDE mester (5 pont) voltak.

A csapatbajnokság végével eljött az egyéni versenyeken való szereplések ideje, már csupán a megyei csapatbajnokság utolsó fordulója van hátra, ősztől azonban ismét szurkolhatunk megyén első- és másodosztályban szereplő csapatainak!

 

Szerző: Dr. Gunyecz Zoltán

Kapcsolódó galéria

Az NYVSC sakkozói a célban!