Az extrém játszótér októberben is megépül Nyíregyházán!
Az extrém játszótér októberben is megépül Nyíregyházán!

Egy év, három verseny és már most közel kétezer induló. Így néz ki számokban a nyíregyházi Extreme Trail Hungary Sportegyesület múltja és közeljövője, már ami a szabolcsi megyeszékhelyet érinti. Tavaly szeptemberben Tokaj, Tarcal, Telkibánya és Pilisszentiván után ugyanis Nyíregyházán is szerveztek akadályversenyt, majd a mögöttünk álló hétvégén stadionversenyt – ráadásul Magyarországon az eddigi elsőt –, októberben pedig jön a harmadik itteni megmérettetésük, aminek újra Sóstógyógyfürdő ad majd otthont. A nevezési felület már nyitva áll az extrém sportot kedvelők előtt!

A tavaly szeptemberben első alkalommal megrendezett Nyíregyházi Extreme Trail Akadályverseny kiemelkedő a sportegyesület életében. Amellett, hogy óriási érdeklődés övezte, sikerült igazi extrém játszótérré alakítani Sóstógyógyfürdőt

– emlékezett vissza a tavalyi versenyre Benkő Róbert szervező.

A Sóstói út felé gyakorlatilag egy hidat építhettünk, birtokba vették a versenyzők az Aquarius Élmény- és Parkfürdőt, végrehajtottak feladatokat a tó körül, és használták az óriás csúszdákat, sőt még a termálvizes medencét is.

Magyarországon elsőként

Bár a koronavírus-világjárvány miatt néhány héttel később, de múlt hétvégén újra Nyíregyházára összpontosult a figyelem az extrém sportot kedvelők körében. A helyi székhelyű egyesület ugyanis nálunk rendezte meg Magyar­országon elsőként stadionversenyét. Itt nem feltétlenül csak a megtett távolság volt a fontos, hanem sokkal inkább az e során felállított akadályok teljesítése. A megszokottakon kívül ráadásul bővítették a palettát újdonságokkal is. Az eseményen jelen volt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nyíregyháza országgyűlési képviselője és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is.

650 versenyzőnk volt és 34 akadályt telepítettünk – 100 métert sem futottak egybefüggően, hiszen akadályt akadály követett. Ezek közül három teljesen újnak számított: a bokszzsák, a sajtszelet és a hálós monkey. Reggel 7-kor kezdtünk az elit versenyzőkkel, ők egy országos bajnokság futamát teljesítették, de volt gyerekfutam, valamint egyéni felnőtt és felnőtt csapatverseny is. Érkeztek nevezők Szlovákiából, Szombathelyről, Győrből, Veszprémből, Balatonfüredről és többek Budapestről is. Bár nehezek voltak az akadályok, de tetszettek a versenyzőknek, pozitív visszajelzéseket kaptunk. A cél, hogy jövőre is megrendezhessük.

Bárki indulhat

Nem pihenhetnek sokat az extrém sportot kedvelők, hiszen október 3-án jön a II. Nyíregyházi Extreme Trail Akadályverseny, amelynek ezúttal is Sóstógyógyfürdő lesz a bázisa. A versenyen bárki indulhat – lesznek gyermek- és felnőttfutamok is –, azonban ehhez regisztrálni kell az egyesület web­oldalán, a www.extremetrail.hu oldalon. A regisztrációs felület már nyitva áll a jelentkezők előtt.

Tavaly szeptemberben egy nagyon jó pályát jelöltünk ki, nehéz lesz idén felülmúlni, de azon leszünk, hogy más nyomvonalat találjunk ki és persze az akadályel­he­lyezésben is lesz csavar. Aki fél, akinek nincs elég önbizalma, mert attól tart, hogy ezeket az akadályokat nem tudná végigcsinálni, azoknak is azt tanácsoljuk, hogy legyenek bátrak, próbálják ki magukat, biztosak vagyunk abban, hogy feledhetetlen élményekkel térnek majd haza.

A versennyel kapcsolatos további információk az esemény Facebook-oldalán és a www.extremetrail.hu weboldalon.