Az év kiállítása Nyíregyházára érkezik - Bemutatják a legszebb műtárgyakat
Az év kiállítása Nyíregyházára érkezik - Bemutatják a legszebb műtárgyakat

Az utóbbi években sorra nagy hívónevekkel csalogatta a látogatókat a Jósa András Múzeum, hiszen jártak itt a Seuso-kincsek, de kiállították Munkácsy és Szinyei alkotásait is. A legek persze most sem maradnak el: noha ezúttal nem egy újabb festőóriás művei érkeznek a szabolcsi megyeszékhelyre, de megnyílik a Kárpát-medence legnagyobb honfoglalás kori kiállítása, ami ezúttal sem szűkölködik majd különleges műtárgyakban. A vándortárlat május 14-tõl november 14-ig marad Nyíregyházán.

Még április végén, rendőri biztosítás mellett gördült be a 15 méteres kamion a Jósa András Múzeum mellé, ami az intézmény legújabb kiállítási anyagát hozta, mától pedig a látogatók is megtekinthetik a nem mindennapi tárlatot.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója megkeresésünkre elmondta, a vándortárlatot a miskolci Herman Ottó Múzeum állította össze 2 évvel ezelőtt, ami ott az Elit alakulat 2.0 címet kapta, és el is nyerte az év kiállítása elismerést. Ezt követően került át Csíkszeredára, ahol a páratlan leletanyagnak köszönhetően 30–50 ezer látogatóra számítottak, de a koronavírus-világjárvány és az intézmények bezárása miatt végül csak tízezren tekinthették meg. Innen érkezett most a vándortárlat Nyíregyházára.

Bárkivel felvehetné a versenyt

A Csíkszeredáról érkezett Elit alakulat című kiállítást a Szabolcs vezér földje tárlat egészíti ki az intézményben, ugyanis a Jósa András Múzeumban található a vidéki múzeumok közül a legnagyobb honfoglalás kori leletanyag.

Disznókonda túrta ki

– Ebben bemutatják a legszebb műtárgyakat, köztük olyanokat, amelyek a Gesz­terédrõl, Rakamazról, vagy éppen Karosról származnak.

– A geszterédi leleteket – aranyszablya részeit – egy disznókonda túrta ki, míg a rakamazi hajfonatkorongot egy munkagép fordította ki – tette hozzá az igazgató.

Zömmel ezüstből készültek

– Érdekesség, hogy az akkori veretek, tarsolylemezek zömmel ezüstből készültek, hiszen maga az ezüst sokkal nemesebb fémnek számított, mint az arany. Ilyeneket is láthatnak majd. Bemutatjuk a köznép, illetve az előkelők anyagát, tulajdonképpen a tárlatban helyet kap minden olyan lelet, ami általában a temetőkből kikerül, de persze sok egyéb is.

Dr. Rémiás Tibor azt mondja, a bezárások miatt várhatóan sokan ki vannak már éhezve a kultúrára – fiatalok és idősebbek egyaránt –, így bíznak benne, hogy minél többen megtekintik majd a nem mindennapi vándortárlatot. Ehhez pedig nemcsak a páratlan leletanyag járul majd hozzá, hanem az a jurta is, ami a múzeumpedagógiai óráknak ad helyet.