Az erdők védelméért az erdőjárók is sokat tehetnek – hat jó tanács közös értékünkért
Fotó: Szigetvári Csaba

Az utóbbi hetekben a nyíregyházi sajtóban sokat olvashattunk arról, hogyan is kellene és hogyan lehet erdészetileg „kezelni” erdeinket, különösen a számunkra legtöbbet jelentő Sóstói-erdőt. Talán kevesebbet hallunk és beszélünk arról, hogy mi, erdőjárók, kirándulók mit tehetünk. Hiszen az erdő számos állat, vadvirág, gomba lakóhelye, utolsó menedékhelye, mi viszont csak vendégek vagyunk ott. Rajtunk is múlik, hogy szívesen látnak-e, és jól érezzük-e ott magunkat. A Város-Kép Nonprofit Kft.-vel való együttműködés jegyében a Zöld Akciócsoport újabb cikkét Szigetvári Csaba készítette.

Az emberi jelenlét – ha nem figyelünk oda – komoly károkat okozhat az erdők élővilágában, de ha meggondolatlanok vagyunk, mi is húzhatjuk a rövidebbet. Az erdőben mindenki saját felelősségére tartózkodik. Tehát, ha szeretnénk, hogy unokáinkat is madárdal és gyöngyvirágillat fogadja, tartsuk be az alábbi alapelveket.

– Legtöbben csendet és nyugalmat keresünk az erdőben.

Az állatok sem bírják a zajt, és a nagyobb átvonuló csoportosulások is zavarják őket. A megriasztott madarak akár végleg sorsukra hagyhatják fiókáikat. A megriasztott lódarázs pedig ránk is veszélyes lehet! Legyünk tehát csendesek, figyelmesek. Ha lehet, ne alkossunk nagy, zajos tömeget. Így mi is többet fedezhetünk fel az erdő kincseiből!

– A tűzrakás szabályait, a tűzgyújtási tilalmat mindig tartsuk tiszteletben!

Száraz időben egy eldobott csikk (ami amúgy is durva szennyezést jelent) lángra lobbanthatja az erdőt. A Sóstói-erdőben, az Erdei Tornapályán a tűzrakóhelyek használata engedélyköteles. Biztonsági és természetvédelmi okokból összejövetelek és rendezvények kizárólag a NYÍRVV Kft.-től előzetesen kért területfoglalási engedély alapján tarthatók a területen.

– Az erdőben (kijelölt kutyafuttató-helyeken kívül) póráz nélkül kutyát sétáltatni nem szabad.

Nem ritkán találkozni riadt erdőjárókkal, akik órák óta keresik hirtelen kereket oldott kutyájukat. Képzeljük el, mekkora lehet az üldözőbe vett őz vagy borz riadalma!

– Az erdei közlekedésre elsődlegesen az erdei sétautak, ösvények szolgálnak.

Ha letérünk róluk, vigyázzuk, nehogy összetapossuk a kisebb állatokat, vadvirágokat, gombákat, ne verjük le a madárfészkeket!

– Mindent a szemnek!

Erdei vadgyümölcsből, gombából személyenként napi 2 kg-nál több nem szedhető. A vadvirágokat ne tépjük le, sokkal szebbek és tartósabbak eredeti élőhelyükön. Tövestől tilos kiásni őket! Emellett gondoljunk arra, hogy a vadvirágok és a gombák között is vannak ritka, védett fajok.

– Fölösleges mondani, hogy ne szemeteljünk az erdőben?

A legjobb, ha nem is viszünk magunkkal olyasmit, amiből szemét lehet. Fölösleges terhelni az erdei kukákat: a kirándulás során nálunk keletkező hulladékot legjobb hazavinni, olyan helyre, ahol szelektíven gyűjthetők.

Ha ezeket az apróságokat szem előtt tartjuk, még sokáig, generációkon keresztül élvezhetjük erdeinket! Ha ennél is többet szeretnénk tenni, csatlakozzunk a faültető akciókhoz, helyi civil „erdővédő” kezdeményezésekhez (odúkihelyezés és -karbantartás, szemétszedés, védett fajok felmérése).