Az ENSZ 2007-es határozata szerint április másodika az Autizmus Világnapja

A szakemberek szerint cunamiként terjed az autizmus, egy gyermekkorban induló autoimmun betegség, mely becslések szerint hazánkban 100 ezer embert érint.

Három legfontosabb tünete között van a sérült kommunikáció, a szociális viselkedés, amihez hozzájárul egy speciális viselkedésű probléma is, a rugalmas gondolkodás problémája, amelyek a legjellemzőbbek az autizmus spektrumzavarban.

– mondta Multné Dankó Ágnes, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója.

A kilátások nem túl biztatóak. Gyakran halmozottan sérült állapotot idéz elő az autizmus. A fiatalok 22- 23 éves korukig maradhatnak a Bárcziban, hiszen ez készségfejlesztő iskola, majd speciális intézményben folytathatják életüket.

A szülők nagyon nehéz helyzetben vannak, mert fontos lenne ezeknek a tanulóknak, fiataloknak, felnőtteknek a további speciális ellátás, illetve ennek támogatása. 

– folytatta az igazgatónő.

Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy létezik egy velünk élő probléma. Segítsük embertársainkat, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni, és az önmaga képességeit ki tudja bontakoztatni.

– fogalmazott köszöntőjében Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Természetesen az önkormányzat az óvodai rendszerben működtet egy autista csoportot a Kereszt utcán, ez közismert. Tehát a mi kezelésünkben lévő köznevelési rendszerben ezt a problémát próbáljuk enyhíteni, még ha megoldani nem is tudjuk teljes mértékben. Illetve azok a gyermekek, akik integráltan nevelhetőek, és számukra a szakértő előírja a megfelelő fejlesztési órákat, azokat mi biztosítjuk, amíg a köznevelési rendszerben benne vannak.

Az autista családokat tömörítő Most Élsz Egyesület stratégiai együttműködési megállapodást kötött már a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájával, de kapcsolatban van a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Agykutatási Programjának professzorával, illetve számos hazai és külföldi szakemberrel.

Nyugat- Európában, Amerikában már dollármilliárdokkal, évtizedekkel előrébb vannak az autizmus diagnosztizálásában.

– nyilatkozta Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.

Gyakorlatilag a szervezetnek azon működészavarát laboratóriumi körülmények között megpróbálják beazonosítani, amely az idegrendszernek a tönkretételéért felelős. Igencsak nagy számban emésztőrendszeri problémákkal küzdenek a gyerekek. Itt visszakanyarodnék az ókorba Hippokratészhez, hogy a halál a belekben lakozik. Az immunrendszer 80 százaléka itt generálódik és ez felelős nemcsak az autizmus kialakulásában, hanem más betegségekben is.

Paradigmaváltást, szemléletváltást sürget az elnök. Ennek jegyében szervezte meg az Első Magyar Táplálkozástudományi Konferenciát az Egyesület. Nemcsak az autizmussal, de egyéb tünetekkel, allergiával élő emberek is tájékoztatást és tanácsot kapnak április 21-én, a Váci Mihály Kulturális Központban 9 órakor kezdődő rendezvényen.


Matyasovszki Edit

Fotó: Internet