Az elmúlt évekhez képest szolidabban nő az adás-vételek száma az autópiacon
Fotó: Illusztráció

Autópiaci körkép.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyar utakon futó autók száma, a közelmúltban már meghaladta a 3,5 millió darabot. A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete is azt tapasztalja: még mindig, de az elmúlt évekhez képest már szolidabban nő az adás-vételek száma. Gulyás József, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének alenöke azt mondta:

Mind az új, mind a használt autók piacán szolid növekedés tapasztalható. Az új autók piacán jelentősebb, olyan 15%-ot nőtt a piac, a használt autópiacnál pedig a korábbi években tapasztalt erőteljes növekedés egy picit alább hagyott és ott egy 5%-os növekedés volt tapasztalható.

Néhány évvel ezelőtt még tíz, tíz és fél év volt a magyar használatautók átlagos életkora, 2018-ra azonban ez 14,5 évre nőtt. Főleg azért, mert egyre több a külföldről behozott használt autó. Többségük öregbíti a hazai járműpark átlagéletkorát, hiszen a vásárlók elsősorban az idősebb, 10 év körüli, magasabb presztízsű gépkocsikat keresik.

A trend azonban változott a közelmúltban, hiszen míg évekkel ezelőtt a dízeles járműveket keresték a vevők, most már inkább a benzines autók találnak hamarabb gazdára – legyen szó külföldről behozott vagy éppen hazai használt személygépkocsiról.

A legfrissebb adatok szerint 2019 első félévében több mint 87 ezer új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 7,5 százalékkal többet, mint tavaly az első hat hónapban; ráadásul mind az új, mind a használt piacon, egyre többen keresnek környezetbarát járműveket. Ehhez a nagyvárosok is igazodnak – a környezettudatosság jegyében Nyíregyházán is több elektromosautó-töltőállomás érhető el.