Az elmúlt évek fejlesztései is segítik újra lendületbe hozni a hazai turizmust
Vendégek a zánkai strandon (Fotó: MTI/Varga György)

Bevallom, cseppet sem volt könnyű. Tudom, hogy neked sem volt az. Emlékeimben nap, mint nap láttalak és vártalak – ezekkel a gondolatokkal indul a Magyar Turisztikai Ügynökség imázsfilmje, amely a koronavírus után igyekszik felhívni a figyelmet a többi között Budapest nevezetességeire.

A koronavírus-járvány lecsengése után a külföldi vendégeket is igyekeznek hazánkba csábítani a szakemberek, például ezzel a német és cseh nyelven is elérhető videóval.

Az idei január–február még 22 százalékos növekedést mutatott, vagyis 2020 a turizmus legerősebb éve lett volna, majd jött a pandémia.

Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakértő szerint főként a főváros érzi meg, hogy nem jönnek azok a külföldi turisták, akik tavaly még nagy számban látogattak Magyarországra.

Mintegy 600 ezer fölötti német turistáról beszélhettünk adott esetben, az Egyesült Királyságból is rengetegen érkeztek. Kínából már elértük a 300 ezres számot. Tehát ez azt jelenti, hogy 200 ezerről durván 300 ezer turistára növekedett a kínai, ide érkező kínai turisták száma – mondta szakértő az M1 Summa című műsorában.

A külföldi turistákat ellensúlyozhatja ugyanakkor a belföldi turizmus a szakértők szerint. Májusban fokozatosan újraindulhatott a belföldi turizmus, nyár végéig a Magyar Turisztikai Ügynökség becslése szerint elérheti a foglaltság a 70 százalékot a szálláshelyeken. Ez azért is fontos, mert a GDP 13 százalékát, továbbá 400 ezer család és 40 ezer vállalkozás megélhetését biztosítja a turizmus Magyarországon.

Kiss Róbert Richárd biztató iparági híreket hall a belföldi turizmus területéről.

Sokan foglaltak szállást a Balaton környékére

Az augusztusi hosszú hétvégékre, például az augusztus 20-i időszakra gyakorlatilag Tihany, Zamárdi, Balatonfüred környékén már nehéz kurrens szállást találni. Valószínűleg megtelik a Balaton ebben az időszakban, sokan arra voksolnak, hogy a magyar tenger partján vakációzzanak –fejtette ki.

A hazai idegenforgalom szempontjából jól jöttek az elmúlt években végrehajtott fejlesztések.

Három éve 300 milliárd forintos keretösszeggel indult el a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni.

Sokan kétszer is meggondolják, hogy külföldre menjenek-e nyaralni

Kiss Róbert Richárd szerint valószínűleg sokan kétszer is meggondolják, hogy külföldre menjenek-e nyaralni. A távolságtartási szabályok miatt hosszabb a sorban állás, a szúrópróbaszerű ellenőrzések, és az esetleges karanténba kerülés veszélye egyaránt elveheti a kedvét azoknak a magyaroknak, akik távoli tengerparti helyszínre mennének.

A belföldi turizmus fellendítését szolgálta, hogy a járvány kitörése után hozott gazdaságmentő lépések között a Szép-kártya keretösszegeit megemelték. Kedvezményes adózás mellett a korábbi 225 ezer forint helyet idén például 400 ezer forinttal támogathatják a cégek a dolgozóikat a Szép-kártya szállás zsebében.

 

Forrás: hirado.hu