Az elhurcolt postásokra emlékeztek Nyíregyházán

24 név az emléktáblán, 24 postás, akit 1944. november 2-án a Szovjetunióba málenkij robotra hurcoltak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több mint 13 ezer embert vittek szovjet munkatáborokba, Nyíregyházáról 2300-at.

 

MÁLENKIJ ROBOT

 

Az elhurcoltak között volt a nyíregyházi főposta 24 munkatársa, akik a vezetőség felhívására munkásruhában jelentkeztek, hogy az épületet rendbe hozzák, kitakarítsák, hogy mielőbb megkezdődhessenek a postai szolgáltatások. Éjjelre a megyei börtönbe zárták őket, másnap gyalog Debrecenbe kísérték az elfogottakat, ahonnan a Szovjetunió-beli Belcie város hadifogolytáborába kerültek. 1946-ban az életben maradottakat az Uralba, illetve a Kaukázusba vitték kényszermunkatáborokba. Az éhezés, a nélkülözések, az embertelen körülmények és a megerőltető kényszermunka következtében a deportáltak 30–40 százaléka meghalt, de voltak olyan települések, ahol az elhurcoltak 60 százaléka veszett oda. A nyíregyháziak közül is mindössze néhány száz ember, köztük egyetlen postai kézbesítő tért vissza. Évekig erdőirtásokon, szénbányákban, ólombányában dolgozott, 1948-ban testileg-lelkileg meggyötörve érkezett haza. A megpróbáltatások évtizedekkel megrövidítették életét, 1981-ben elhunyt.

 

TISZTELGÉS AZ ELHURCOLTAK EMLÉKE ELŐTT

 

Az 1944-ben málenkij robotra elhurcolt postások tiszteletére Nyíregyházán minden évben tartanak megemlékezést.

– Fontosnak tartjuk, hogy az elhurcolt kollégáinkra emlékezzünk, megőrizzük az emléküket – mondta Papp László, a Nyíregyháza 1 Posta vezetője. – Ennek az az üzenete, hogy hasonló helyzetek a jövőben ne forduljanak elő.

További képekért kattintson a fotóra!

A nyíregyházi megemlékezésen a posta dolgozói mellett olyanok is részt vettek, akiknek hozzátartozóját 1944-ben elhurcolták.

– Édesapámat elvitték a börtönudvarba, másnap gyalog vitték Debrecenbe – mesélte Tóth József, aki gyermekként élte át, ahogyan apja a málenkij robot áldozatává vált. – Debrecenből kaptunk levelet tőle, hogy viszik őket tovább. Később megtudtuk, hogy meghalt a munkatáborban, tömegsírba temették. Gyermekésszel ennyit fogtam fel a történtekből.

 

VIRÁGOKKAL, KOSZORÚKKAL EMLÉKEZTEK

 

A Bethlen Gábor utcai posta falán emelt táblánál a megemlékezés után koszorúzást tartottak. A nyíregyházi önkormányzat nevében Vassné Harman Gyöngyi helyezett el virágot.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)