Az élethosszig szükséges vitamin

Dr. Farkas Enikő gyermekgyógyász szakorvossal a hormon természetéről, emberi szervezetre gyakorolt hatásáról és arról beszélgettem, mi van akkor, ha megvonjuk testünktől ezt a fontos anyagot. A címzetes főorvos elmagyarázta, a D-vitamin „segíti” a kalciumot abban, hogy beépüljön a csontokba. Míg régen azt mondták az orvosok, hogy ez „csak” a vázrendszernek szükséges, mára ez az elmélet nem tartja magát, hiszen tudósok bebizonyították, hogy a sejtek, az immunrendszer és a hormonháztartás megfelelő működéséhez szükséges a D-vitamin szervezetbe való juttatása. Kevesen tudják, de még a cukorbetegség szintjére is befolyással van a D-vitamin. Ha az alacsony a szervezetben, romolhat a cukorbetegség szintje. Ugyanígy van az autoimmun betegségeknél, de a D-vitamin hiánya hozzájárulhat szívelégtelenség kialakulásához, és növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

MENNYI AZ ANNYI?

Kontinentális éghajlaton és a mai kor életstílusából adódóan keveset tartózkodunk a levegőn, a nap sugárzásától pedig sokszor túlzott módon védjük magunkat. Pedig az termelné a szervezetben a természetes D-vitamint. A gyermekgyógyász szakorvos azt mondta, hogy a szervezetnek mennyi D-vitaminra van szüksége, az függ attól, milyen éghajlaton élünk, mennyit tartózkodik napfényen az ember, és mit eszik. Azt mesélte, régen az emberek sokkal többet voltak a napon, kevésbé óvták magukat a káros sugárzás ellen, így elegendő D-vitaminhoz jutott a szervezetük. Egy fél órás napozás például 10–20 ezer nemzetközi egység D-vitamint tud termelni. Ha bekenjük magunkat fényvédőkrémmel, vagy ruhában vagyunk, akkor szinte alig jut természetes D-vitamin a szervezetünkbe.

Más mennyiségre van szüksége egy kisbabának, másra egy kismamának és másra egy felnőttnek. Dr. Farkas Enikő arra hívta fel a figyelmet, mindenkinek más-más az elégséges szint, hiszen ezt nagyon sok tényező befolyásolja. Általánosságban azonban elmondható, a gyerekeknek naponta 1000 NE, vagyis nemzetközi egység kell, amely körülbelül 2-2,5 csepp D-vitaminnak felel meg. Újszülötteknél kéthetes korban kezdik meg a D-vitamin adagolását, hiszen náluk annyira intenzív a fejlődés, hogy még az anyatejes táplálás mellett is szükségük van a D-vitamin pótlására.

A szakorvos hozzátette, az sem jó, ha nagyon alacsonyra állítják be a gyerekeknél a szintet, mert akkor a csontritkulás beindulhat. A fejlődésben lévő szervezeteknél pedig pont az ellenkezőjére van szükség. A pontos meghatározásnak nagy jelentősége van, hiszen ha túladagoljuk a D-vitamint, akkor blokkolódik a kalcium és a magnézium felszívódása a szervezetben. Ennek azonban kicsi az esélye, és akkor okoz károkat, ha valaki huzamosabb ideig 10 ezer nemzetközi egységet juttat szervezetébe.
Átlagosan a szükséglet ezer és 3 ezer nemzetközi egység között van. Gyorsan növő gyerekeknél és kismamáknál emelni kell az adagot, a felnőttek pedig szedhetnek 2 ezer NE-t, hiszen a táplálékkal nem visszük be szervezetünkbe és a napon sem tartózkodunk eleget.

D-VITAMINSZINT-MÉRÉS

A szervezet D-vitamin szintje mérhető, ehhez a vérvételhez azonban a háziorvos nem adhat beutalót, csak szakorvos.

Mikita Eszter