Az egész városra hatott a szerény géniusz

Délelőtt a nyíregyházi városházán Jósa András munkásságát idézték fel, és méltatták a szabolcsi megyeszékhelyen végzett gyógyító és kulturális tevékenységét. Délután a születésnap alkalmából a Jósa András Múzeum és a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum együttműködési megállapodást kötött, és az intézményben különleges kiállításokat is megnyitottak.

A városháza dísztermében gyűltek össze kedd délelőtt a Jósa Andrásra emlékezők. Az önkormányzat képviselői mellett eljöttek a néhai polihisztor nevét viselő városi intézmények munkatársai, sőt, a leszármazottai is. Elsőként dr. Kovács Ferenc méltatta Jósa András munkásságát. A polgármester azt mondta, példamutató életet élt, szerénysége közismert volt és mindig segítette az itt élőket, így nem véletlen, hogy az utókor a mai napig hálás neki.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv arról beszélt, hogy Jósa András kiváló orvos volt, aki ráadásul innovatív módszerekkel igyekezett gyógyítani Szabolcsban. A főigazgató elmondta, orvosként először Jósa András amputált Nyíregyházán. Speciális nőgyógyászati műtéteket hajtott végre, de még Robert Kochhal is találkozott annak érdekében, hogy a TBC gyógyításában nagyobb sikereket érjen el. Jósa András születésnapja egyben a múzeum napja is, ezt már Bene János hangsúlyozta. Az alapítóra idén előadásokkal és speciális kiállításokkal emlékeznek. 

– Mindezek a rendezvények tovább színesítik az egyébként is színes palettát, ami a városban van és mi egy sajátos világot hozunk ebbe a színes palettába, a műtárgyak világát, mert ez a dolgunk, hogy a műtrágyákat összegyűjtsük, feldolgozzuk, tartalommal töltsük meg és kiállítsuk – fűzte hozzá Bene János.

Jósa András születésnapja alkalmából idén a leszármazottakat is elhívták Nyíregyházára. Déd- és szépunokák jöttek el a városházára. Itt volt Vígh András, a közmédia szerkesztő-riportere és fia is, aki megköszönte, hogy az általuk csak Jósa nagyapának hívott ősük hagyatékát ilyen gondossággal ápolja a város. Ifj. Vígh András ezen túl családi anekdotákat is mesélt Jósa Andrásról.

A családi szóbeszéd szerint lányai, ha valami szép, de drága ruhát szerettek volna kapni, azzal próbálták meggyőzni Jósa nagyapát, hogy „de annyira hordják”! Mire a válasz az volt, hogy „hordják hordják, a trágyát is hordják”. Annak idején a város egyik Sóstói útról nyíló utcájában számos ügyvédnek volt hétvégi háza, az utcát Jósa nagyapa nevezte el „csaló köznek”, bizonyára az ott lakók foglalkozására utalva... – mesélte ifj. Vígh András.

A polihisztor születésnapja alkalmából együttműködési megállapodást kötött a Jósa András Múzeum és a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum. A megállapodás gyümölcseként történelmi pipákból nyílt kiállítás ma délután a Széchenyi utcán. Emellett az Antal-Lusztig gyűjteményből is új festmények láthatóak a múzeumban.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)