Az Anyatejes Táplálás Világnapja
Augusztus 1-je az Anyatejes Táplálás Világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 23 éve próbálja meg felhívni a figyelmet a szoptatás jelentőségére és arra, hogy a csecsemők jussanak hozzá a számukra nélkülözhetetlen táplálékhoz.

Ma Magyarországon a várandós édesanyák 95 százaléka tervezi úgy, hogy anyatejjel táplálja születendő gyermekét. 2013-as adatok alapján a négyhónapos csecsemők közel 53 százaléka kizárólag anyatejet kapott, de a babák 36 százalékát még egyéves korban is szoptatták az édesanyák. A szakemberek szerint a célszerű az lenne, ha a csecsemők féléves korukig kizárólag ezzel a természetes anyaggal táplálkoznának, hiszen számukra az anyatej a legegyszerűbb és legtáplálóbb étel, amely mindig fogyasztható állapotban áll a rendelkezésükre. A szoptatás nem csak testi, hanem lelki táplálék az anyáknak és gyermekeiknek.

 

Szavak nélküli kötődés

 

Bacsó Judit, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Védőnői Szolgálatának védőnője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a csecsemőknek azért jó, mert élő anyagként az anyatej alakul a csecsemők igényeihez. Összetételében és mennyiségében egyaránt. A védőnő hozzátette, speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, erősíti az immunrendszert, vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, a napi többszöri folyamat pedig egész életre szóló élmény az anyának és a gyermeknek. Ez egy anya- gyermek kapcsolat szavak nélkül.

 

Egészségvédő táplálék

 

Az egészségügyi szervezetek 1992 óta próbálják meg felhívni a figyelmet a szoptatás jelentőségére, augusztus 1-jét ezért az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánította a WHO. Magyarország 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek a természetes folyamatnak a lelki és a testi hatásait egyaránt fontosnak találják a szakemberek. A csecsemőknek elengedhetetlen táplálék, az anya és gyermeke között a lelki kapocs kiváltó eleme, a nőket pedig megóvja 2-es típusú cukorbetegségtől, a tapasztalatok pedig azt támasztják alá, a szoptató nőknél kevesebb eséllyel alakul ki mellrák, méhnyakrák és csontritkulás.

Mikita Eszter

(Fotó: internet)