Az állatpark nyílméregbékái nem ölnek

A tenyerében is tarthatja a kis békákat a Nyíregyházi Állatpark gondozója. Az állatokat nem könnyű megfogni, és kézben tartani sem, mert elég fürgék, de egyéb veszélyt nem rejtenek, ezek a példányok nem mérgezőek.
Nyílméregbékákkal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark, a sóstói kert „Hüllő-ovijában” három különleges fajt mutatnak be, a kék, a festetthátú és az arany nyílméregbékát. Ezek a színpompás kétéltűek igen aprók, méretük 1–6 centiméter, színük pedig kék, fekete, narancs vagy sárga. Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben élnek, és a világ legmérgezőbb állatai, mert bőrváladékuk erős méreganyagot tartalmaz, egy milligramm méreg már elegendő 10 ezer egér, valamint 10–20 ember halálához.

További képekért kattintson a fotóra!

– Dél-Amerikában az indián törzsek több nyílméregbéka fajt használnak vadászati célra – mondta Varga Attila, az állatpark részlegvezetője. – A békák bőrében lévő erős, mérgező váladékot kinyerik, ezt a mérget rákenik az íjaikra, illetve a nyílvesszők hegyére, s a nyílvesszőkkel megsebzett állatok pillanatok alatt zsákmányul esnek, hiszen a méreg nagyon gyorsan hat.

[REKLAM]

A Nyíregyházi Állatpark nyílméregbékáit ma hangya méretű tücskökkel etették meg. Az itt élő állatok ezért nem mérgezőek. A mérget ugyanis nem a béka termeli, a veszélyes anyag az általa elfogyasztott mérgező ízeltlábúakból származik, s a bőrében koncentrálódik. Sóstón a terráriumban tartott békák eledele apróbb rovarokból, muslicából, szúnyogból, tücsökből és viaszmolylárvából áll, s mivel mindez nem tartalmaz mérget, a színes állatok bőrében sem halmozódik fel méreganyag. A Nyíregyházi Állatpark gondozóinak a tartásukra azért oda kell figyelniük, a nyílméregbékák érzékeny állatok, terráriumukban élőhelyükhöz hasonlóan állandó 80–90 százalékos páratartalmat és 23–28 fokos hőmérsékletet kell biztosítani.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)