Az állatok nyelvét beszéli a „Szavak embere”

A díj átvételekor is szerény maradt a sokak által kedvelt, egyébként a szakmát állatgondozóként kezdő kommunikátor, hiszen azt mondta: noha ő a kert arca, de igazi csapatmunka áll mögötte, így 100 ember és 5000 állat „együttműködése” ez a mostani siker.

Állati csapatmunka, emberekkel

Pedig nem akármilyen társaságba került Révészné Petró Zsuzsa, amikor a 12. Szóvivők Bálján, a Budapesten horgonyzó Európa Hajón ismert országos médiaszemélyiségek után szólította a színpadra a műsorvezető, Bényi Ildikó. – Még mindig meg vagyok döbbenve, hatalmas megtiszteltetés az elismerés – mondta szerkesztőségünknek, miután a díjjal a kezében a helyszínen megszólítottuk. – Igazából ez volt a hab a tortán, hiszen 2015-ben kiváló évet zártunk. Mi lettünk kategóriánkban Európa legjobb állatkertje, és az is hatalmas élmény volt, amikor kiselefántunk született – sok más mellett.

A szóvivőség – szakma

A díjat dr. Orodán Sándor, a Szóvivők Egyesületének alapító elnöke nyújtotta át, aki, noha gyulai származású, s fiatalkorának meghatározó részét töltette városunkban, melyre szívesen emlékszik vissza, s külön örült neki, hogy „földije” kapta az egyhangúlag megszavazott elismerést. A szakmát illetően felidézte, hogy 2000 környékén jött az ötlete, még a Határőr című lap főszerkesztő-helyetteseként, hogy érdemes lenne ezt a szakmát elismertetni, hiszen addig a cégek amolyan „muszáj-módon” jelöltek ki embereket a kommunikációra, s csak lassan jöttek rá, hogy ez egy felelősségteljes hivatás, melynek gyakorlói a szervezet egészét képviselik. – Egyesületünk javaslatára akkreditálták az első felsőfokú szóvivőképző szakot, mely már több intézmény képzési kínálatának a része. S örülünk, hogy igazi rangot vívott ki magának a szervezetünk, mely e hagyományos bálján örömmel díjazta a nyíregyházi kollégát.

Belecsöppent a szakmába

Az elsők között gratulált neki a pódiumon az egyesület elnökségi tagja, egyben kollégája, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán. – Régóta jó kapcsolatban vagyunk, s óriási elismerés ez Tőle, aki jóval régebben van a szakmában, amibe én valójában belecsöppentem. A főiskolán végzett biológia szakos tanárként gondozóként kezdtem 16 éve, majd az egyetemi környezetvédelmi ökológus diplomámmal egyre többet „tolt” a nyilvánosság elé Gajdos László igazgató. A megszólalásokhoz egy idő után már szakmai felkészültség is kellett, például etológiai területen, így egyre több ilyen helyzet adódott – elevenítette fel a kezdeteket.

Képben, írásban, hangban

Persze messze nem csak szóban kommunikál a korábban zoopedagógusként, valamint tengeri akvaristaként is dolgozó, s az Európai Állatkerti Szövetség kampányaiban is részt vevő szóvivő. Bár mi, nyíregyháziak gyakran látjuk feltűnni, például az NYTV képernyőjén, szorgalmasan fotózgat és anyagokat ír, így nem csoda, hogy szinte heti rendszerességgel szólt rólunk, tehát az állatparkról, s közvetve Nyíregyházáról is az országos média. – A sikerhez a sok híranyag mellett a látogatók is kellettek – mondja Zsuzsa. – A főváros mellett észrevettek minket a határokon túl is, ahonnan sok vendégünk érkezik. S ez remélem, így lesz az idén is, hiszen a 20 éves évfordulóra komoly rendezvényekkel készülünk. Nyílt titok, hogy a márciusi „meglepetés” a sokak által várt Andok világa kinyitása lesz. Így Dél-Amerika állatvilága már húsvétkor várja a látogatókat.

Zoo az egész világ

Révészné Petró Zsuzsa mindennapjai tehát az állatokról szólnak, sőt, az egész élete. Férje ugyanis fókatréner a parkban, most hatéves kisfiuk pedig szintén ott, közös munkahelyükön (életterükön...?) tette meg az első földi lépéseket. Ha pedig éppen nem az állatpark jó hírét viszi a világba, akkor szakmai anyagokat készít és lapokban lektorál. Úgy tűnik, lesz miről írnia, beszélnie az idén is.

Szerző: Tarczy Gyula

A képen Révészné Petró Zsuzsa (középen), dr. Orodán Sándor, a Magyarországi Szóvivők Egyesületének elnöke és Bényi Ildikó a díjátadón