Az állatok is lehetnek allergiások

Nyáron nem csupán a meleg, a szúnyogok és a szuronyos istállólégy teszi próbára a kedvtelésből tartott kutyák immunrendszerét, hanem a civilizált életforma miatt az allergia is. Sok kutya olyan steril környezetben él, hogy a szervezete szó szerint keres magának elfoglaltságot, így kialakulhatnak a különböző allergiás megbetegedések. A leginkább bántó növény a parlagfű, amire sok állat érzékeny. De mellette más növény pollenje is okozhat allergiás reakciókat.

 

Fő tünet a viszketegség

 

Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosa elmondta, vérvizsgálatot lehet végezni és abból meg lehet mondani, hogy melyik virágnak a pollenje okoz allergiát a kutyák esetében. A szakember hozzátette, míg az embereknél tüsszögés, köhögés, orrfolyás, könnyezés jelentkezik, addig a kutyáknál ez viszketegségben szokott megnyilvánulni. Az időszak tavasztól egészen októberig eltarthat.

 

Kérjük állatorvos segítségét!

 

Az állatorvos azt tanácsolja, aki ilyen tüneteket észlel kutyáján, érdemes szakemberhez fordulni és kivizsgáltatni az ebet, hiszen a viszketegség hátterében számos, egyéb probléma lehet. Allergiás megbetegedés macskáknál is előfordulhat, bár a tapasztalatok alapján sokkal ritkábban, mint a kutyáknál.

 

Toklászveszély!

 

Nyáron a különböző fűfélék orrba, szájba való befúródása is gondokat okozhat. A toklász, vagyis az egérárpa kalásza bejuthat a kutya lábujjai közé, de akár a szemébe is. Ilyenkor csak az egyik szeme könnyezik az állatnak, egy oldalon folyik az orra és egy oldalon gyulladhat be a bőr a lábán. Ekkor a gazda gyanakodhat, nem allergiás reakció áll a betegség hátterében, hanem idegen test, aminek az eltávolításához állatorvosra van szükség.

M. E.

(Fotó: internet)