A kiállítást – melyen több nyíregyházi épületet is bemutatnak – Kiskunfélegyházán láthatta először a közönség. A Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatást a megvalósításához. A kiállítás kiinduló koncepciója az volt, hogy bár 2008-ban Gerle János szerkesztésében és Bagyinkszi Zoltán fotóival jelent meg egy Alföldi szecesszió című album, ám e könyvanyag merítése közel sem terjedt ki az Alföld területének egészére, olyan városok hiányoznak belőle, mint éppen Nyíregyháza, Nyírbátor, Baja, a kisebb városokról, mint Tiszakécske, s teljesen hiányzó területekről, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye nem is szólva. S miután az Alföldnek igen jelentős szecessziós épített öröksége van, a szervezők úgy érezték, éppen itt az ideje, hogy összegyűjtsék ezeket az értékeket.

A kiállítás ezért a lehető legteljesebb merítésből válogatott képanyagot, olyan épületekről is, amelyek már nincsenek meg. Tíz tematikus és tíz mikrorégiós tablón több mint 150 épület szerepel. A nyíregyházi épületekről a szerkesztők a Nyíregyházi Városvédő Egyesülettől kaptak fotókat, reprókat (archív fotó, képeslap).
A kiállítás a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban mutatkozott be, vándorútjának első állomása Nyíregyháza, ahonnan Nyírbátorba szállítja a Bátori Múzeum, ezt követően Szegeden lesz látható, illetve több határainkon túli településen is kiállítják a négynyelvű tablókat.

A kiállítás a Nyíregyházi Városvédő Egyesület Beszélgessünk városunkról című programjának következő rendezvénye.

(Fotó: internet)