Az alapvető higiénés szabályok betartása elsődleges lehet a fertőzések megelőzésében
Fotó: Illusztráció

A koronavírussal kapcsolatos közhangulat újra megtanítja az embereket az alapvető higiéniás dolgokra, ez mindenképpen előnye ennek a mostani folyamatnak – nyilatkozta szerkesztőségünknek az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője, aki a hisztéria helyett a kézenfekvő szabályok betartására helyezné a hangsúlyt. Csikós Péter azt mondta, a szakemberek megteszik a szükséges intézkedéseket, és az orvosoknál is ott van a pontos eljárásrend, így a lakosságnak a saját teendőire volna érdemes összpontosítani a bevásárlási roham és a pánik helyett.

– A koronavírus most megtanítja mindenkivel, jövőre már csak elő kell szedni ezt a fajta technikát és már jobban meg fogjuk tudni előzni. Nem lesz ilyen nagy félelem – ebben bízom –, mert mindenki fogja tudni, mi az, ami otthon kell tenni, s mi az, amit a gyereknek tudni kell.

Odafigyelés szükséges

Csikós Péter a Nyíregyházi Televízióban beszélt arról, hogy az alapvető higiénés szabályok betartása – a kézmosástól a kézfertőtlenítésig, a könyökhajlatba való köhögésig és betegként a közösségtől való tartózkodásig – mindenképpen hozadéka a mostani folyamatnak, s nemcsak a koronavírus miatt fontos mindez. Mint mondta, a koronavírus jelenlegi tudásunk szerint nem életveszélyes fertőzés az átlagembert tekintve, persze a gyengébb immunrendszerű, tartósan ágyban fekvő vagy/és idős embereknél, illetve a csecsemőknél, újszülötteknél és a velük kapcsolatban állóknál fokozottabb odafigyelés szükséges, de szerinte az átlagszervezet valószínűleg ugyanúgy le fogja győzni, mint a többi vírust, a szabályok betartásával, elővigyázatossággal.

Be kell tartani az eljárást

Az ellátó rendszer pedig biztosítja a hátteret: a kormányhivatal a népegészségügyi főosztályon keresztül részletes tájékoztatást, utasításokat küldött a házi- és gyermekorvosoknak a teljes eljárásrendről – minden ellenkező híreszteléssel szemben. A dokumentumot, melyben minden útmutatás benne van, meg is mutatta Csikós Péter. – A kórokozótól, a fertőzéstől, a lehetőségekig minden alternatíva korrekten ki van benne dolgozva. Ennek megfelelően kell eljárnia. Neki ettől nem kell eltérnie, ezt kell csak betartania! Ennek van egy rövidített változata is, a „Teendők új koronavírus fertőzés gyanúja esetén”. Aki ettől eltérőt mond, az nem tud olvasni, vagy nem olvasta, mert ennek elegendőnek kell lenni – fogalmazott. Ezzel együtt a – régi nevén – ÁNTSZ (ma: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály) is tud tanácsokat adni akár egyéneknek is, és élnek a központi csatornák, a koronavirus@bm.gov.hu címre is írhat bárki a hiteles tájékoztatásért.

Túlzások

Csikós Péter túlzásnak tartja a bevásárlási rohamot a tartós élelmiszerekért és az egészségügyi eszközökért egyaránt, ami a média által gerjesztett pesszimista közhangulat számlájára is írható. Mint mondta, a sima szájmaszk viselését a szakma csak azoknak javasolja, akik már meg vannak valamivel fertőződve, és nem akarnak másoknak bajt.

Kézmosás és -fertőtlenítés

A kézmosásnál figyelni kell arra, hogy közösségi helyen utána egyszer használatos kéztörlőt vagy kézszárítót használjuk, semmiképpen ne törölközőt, s ha olyan helyre megyünk, ahol gyakran érintkezünk másokkal vagy tárgyakkal, például kilinccsel, használjuk kézfertőtlenítőt.

A védőnők is segítenek

– Az alapellátás rendszerében másfél hónappal ezelőtt volt egy munkaértekezlet. Az iskolai védőnők körbejárták az intézményeket sok helyen tanítva a gyerekeket a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés szabályaira. Sok szülő mondta, hogy apát, anyát megtanította, hogyan kell ezt kivitelezni. Ennek megfelelően nagyon egyszerűen meg lehet előzni a gyermekeknél a fertőzés továbbadását.

A megelőzés a legfontosabb

Erre jó példát is mondott: van olyan iskola a városban, ahol az igazgató hetekkel ezelőtt kézfertőtlenítőket rakott ki, valamint piktogramos képeket a kézmosás szabályairól, gyakran szellőztetnek, a szünetben az udvaron vannak a gyerekek és a szülőket nem engedik be az iskolába – 10% alatt is van a hiányzások aránya. Az alapellátási igazgató ezzel is csak azt példázza: az alapvető szabályok betartása és a megelőzés most a legfontosabb. 

(A beszélgetés idején még nem volt Magyarország területén magyar fertőzött.)