Automata beléptető rendszer a nagybanira - Bővített befogadóképesség
Automata beléptető rendszer a nagybanira - Bővített befogadóképesség

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a héten indította el a Tokaji úti vásártér nagybani árusainak a beléptetését segítő, automatizált behajtás lehetőségét biztosító rendszerét. Ennek lényege, hogy a nagybani piac rendszeres árusai előre megvásárolt, több alkalmas bérlet megváltásával a hajnali nyitás előtt, várakozás nélkül hajthatnak be a piac területére.

 

– Az utóbbi években a vásártér megnövekedett nagybani árusforgalma miatt a hajnali órákban és hétvégén az iparcikk piac vevőforgalma miatt kialakult – a 38. sz. főút, Mező u. és a vásártér közötti szakaszán tapasztalható – nagy autóforgalom csökkentésére irányuló törekvéseink változtatásokat tettek szükségessé – kezdte az intézkedés előzményeinek feltárását Kovalecz Róbert.

Szűk keresztmetszet

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Piac- és Vásártér Üzemeltetési Irodájának vezetője hozzátette: a nagybani piac reggel 4.00-kor történő nyitását megelőzően a nagybani piac árusai – szezonidőben 250–300 kisteherautó – a behajtást megelőzően a Tokaji úton várakoznak. Mivel a Tokaji út ezen szakasza szűk keresztmetszetű, ezért a hajnali órákban az útpadkán várakozó gépjárművek veszélyhelyzetet teremtenek. A problémára megoldást jelentett a 2018 őszén a nagybani piac területén, egy közel 300 méter hosszúságú, kétsávos behajtó út kialakítása, ahol a piac nyitását megelőző egy-másfél órában várakozhattak az árusok.

Bővített befogadóképesség

– A Tokaji úti forgalom dinamikájának fokozása érdekében hétvégi napokon két sávon történő beléptetést alkalmaztunk, viszont ez a technika a hétvégi beléptetések során a főút forgalomcsökkenéséhez közvetlenül nem vezetett. Ugyanis a vásártér területén 700–750 gépjármű befogadására alkalmas hellyel rendelkezünk, a kapacitás ezen a területen nem volt növelhető. Hétvégi napokon a két sávon történő behajtás a 38. sz. főút terheltségét csak időben tolta el – tapasztalatunk szerint 15–20 perccel –, ugyanis a piac területén belül kialakuló torlódás a nagybani piac telítődését követően kihatott a főút forgalmára is. Az iparcikk piac vevőforgalma miatt kialakult forgalomterhelés csökkentéséhez vezető megoldás a vásártér területének növelése volt, ezért 2018-ban területbővítést hajtottunk végre, így növeltük a gépjármű-befogadóképességet – sorolta Kovalecz Róbert.

Térfigyelő kamerarendszer

– 2019 nyarán térfigyelő kamerarendszert építettünk ki a vásártér területén, a 34 db kamerából álló rendszer része a főbejáratokhoz kihelyezett 4 db rendszámfelismerő kamera. Az idei év első hónapjaiban dolgoztuk ki a beléptetés folyamatát. A nagybani piac üzemeltetése a vásártéri folyamatok meghatározó részét jelentik, ezért az árusok beléptetésének automatizálása nagyban megkönnyíti az ügymeneteinket.

A vásárlókra is kiterjesztenék

– Rövid távon azt tervezzük, hogy az árusokkal párhuzamosan a nagybani piac törzsvásárlóit is bevonjuk a gyorsított beléptetési rendszerbe. Arra törekszünk az idei év során, hogy a nagybani piac területére történő behajtás minden tekintetben automatizált folyamattá váljon – ismertette a célt az irodavezető.