Atlétikai Centrum: jól halad a kivitelezés a Közép-Európában egyedülálló sportkomplexumnál
Fotó: Szarka Lajos

Időarányosan jól halad a kivitelezés az Atlétikai Centrumnál, melynek távolról is látszik már a formája. A Modern Városok Program keretében épülő sportkomplexum külső része világítást is kap majd, s az ütemterv szerint április végére készülhetnek el. Kérdésünkre Nyíregyháza egyik, a témában szakértő díszpolgára azt mondta, Magyarország vezető atlétikai létesítmény-együttese készül nálunk, mely világviszonylatban is állja majd a versenyt, és a helyieknek is több lehetőséget ad.

– Mögöttem látható a szabadtéri atlétikai pálya, illetve az ehhez kapcsolódó nyílt lelátó, tőlem jobbra található az atlétikai csarnok, amelynek az építési munkái folyamatosan zajlanak. Az atlétikai pályának már elkészültek a szegélyei, ahol látszanak a körívek, a következő héten aszfaltozási munkák fognak folytatódni és a füvesítés előkészítése is megtörtént – Hársfalvi Gergely mutatta a helyszínen a Nyíregyházi Televízió kamerájának az épülő, közép-európai szinten egyedülálló Atlétikai Centrumot, melynek egyszerre lesz fedett és szabadtéri része is.

Világítást is kap a szabadtéri

Utóbbi – ahol már látszik a 600 férőhelyes lelátó – egyre jobban körvonalazódik, s kedvező időjárás esetén októberben akár füvesíthetik is a pályát. Ehhez kapcsolódik egy plusz műszaki tartalom: világítást kap a kinti komplexum, így esti versenyek is rendezhetők majd.

Tető alatt a csarnok

A kivitelező Aktuál Bau Kft. ügyvezetője hozzátette, ezért a korábbi március elejéről április végire módosult a jövőre tervezett befejezés végdátuma, amit egyelőre semmi sem veszélyeztet. Ami a csarnokot illeti, messziről is látszik, hogy a tető elkészült, az oldalfal-panelozás is rendben, november végére pedig teljesen zárt lesz az épület, így a most is zajló belső szakipari munkákat időjárástól függetlenül, zavartalanul tudják végezni.

Belül is készül a pálya

– A belső atlétikai pályának a szerkezetépítési munkái zajlanak, már látszanak a rétegek. A csarnok első részénél még csak a zúzottkő-ágyazat látszik, a középső részen a vízszigetelést készítik a kollégák, az első részen már a szerkezetépítés is elkészült. Ezek után a rekortánréteg kerül fel a pályára – adott gyorselemzést a képen látható pillanatnyi állapotról Hársfalvi Gergely, az Aktuál Bau Kft. ügyvezetője.

Hotel és sport a főépületben

És ne feledkezzünk meg a csarnokhoz kapcsolt fejépületről sem, ahol a hotelfunkció mellett a sportolói létesítmények készülnek, például öltözők, videószobák. De helyet kap benne dobó- és vívóterem, súlyemelőszoba, valamint a teljes rekreációs paletta konditeremmel, fitnesszel, szaunával, jakuzzival.

„Több évtizedes álom valósul meg ezzel”

Televíziónk kérdésére Nyíregyháza egyik díszpolgára, Orendi Mihály – aki hosszú időn át volt a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai alelnöke – azt mondta, több évtizedes álom valósul meg ezzel, ami korábban hihetetlennek és lehetetlennek tűnt, s a világ bármely létesítményével állja majd az összehasonlítást. – Valóban, évtizedeken keresztül erről álmodtunk, hogy egyrészt legyen egy nagyszerű, minden igényt kielégítő fedett létesítménye az atlétikának. És itt hál’ Istennek nemcsak az atlétika, hanem még pár egyéb sportág is helyet fog kapni. Másrészt pedig olyan létesítmény, amivel bármilyen szintű verseny megrendezésre kerülhet – fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Nyíregyháza díszpolgára.

Nemzetközi szintű létesítmény

E téren pedig különösen hiteles Orendi Mihály, hiszen ő volt 1980 és 1999 között a városi atlétika első számú vezetője, egyben az 1995-ös, nyíregyházi Ifjúsági EB főszervezője. A Magyar Atlétikai Szövetség Arany Plakettel kitüntetett szakembere szerint ez lesz Magyarország legkorszerűbb – a 2023-as világbajnokságra elkészülő budapesti komplexum előtt pedig – hazánk vezető, központi, fedett- és szabadtéri létesítmény-együttese. A MOB tag hozzátette, a hotelrész miatt edzőtáborozásra is alkalmas, amit erősít, hogy szerinte a környező országok egyikében, 500 kilométeres sugarú körben sincs hasonló.

A nyíregyházi atlétikát is szolgálja

De legalább ilyen fontos, hogy a helyiek is kihasználják, minden évszakban. – Hogy aztán ki is lesz-e használva, az elsősorban a testnevelő tanárok és az atlétikai szakembereknek egy hatalmas nagy munka. Mert ha ez elkészül, már nem lehet hivatkozni arra, hogy csinálnánk, de hol, milyen körülmények között. Mondhatom, hogy az objektív feltételrendszer kifogástalan lesz, most a szubjektív feltételeknek kell erre a szintre kerülni – nyilatkozta a szakember.

Áprilisra kész lehet

A Modern Városok Program keretében épülő Atlétikai Centrumot tehát jövő tavasszal adhatják át rendeltetésének, de a kivitelező folyamatosan hangsúlyozza, remélik, hogy ezt a koronavírus-világjárvány sem akadályozza majd, hiszen most ütemterv szerint haladnak.

Kapcsolódó galéria

Atlétikai Centrum munkálatok 2020909