Átfogó közúti ellenőrzés – Drónok, civil autók és térfigyelő kamerák segítik a rendőrséget

Átfogó közúti ellenőrzést tartott a rendőrség csütörtökön, Nyíregyházán. Más hatósággal is együttműködve, drónokkal felszerelve próbálták kiszűrni a szabálytalankodókat a város több helyszínén.

Eligazítással kezdődött a nap a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon, több mint ötven egyenruhás vett részt a csütörtöki átfogó közúti ellenőrzésen. A rendőrök folyamatosan kint vannak az utcákon, sokszor civil autókból is felügyelik a rendet. A hatóság munkatársai folyamatosan monitorozzák a baleseteket a város különböző helyszínein és általában ott vannak jelen, ahol a legtöbbször történik valami, de akár lakossági kérés alapján is ellenőriznek bizonyos szakaszokat. Miután megkapták a napi feladatokat, a Stadion utcai udvarról elindultak a járművek a város számos pontjára.

Hatóságok együttműködése

A rendőrség szoros együttműködésben dolgozik többek között a Közterület-felügyelettel is, a Nyíregyházán működő több mint 200 térfigyelő kamera nagy segítség a szakemberek számára.

A Zrínyi Ilona utca – Országzászló tér kereszteződésében lévő nagy kereszteződésnek kellene a kameraképét kivetíteni” – ez az egyik legforgalmasabb csomópont a városban. Itt, a központban mindent látnak a Közterület-felügyelet munkatársai, innen ellenőrizhetőek a nagyobb kereszteződések, a zebrák és a körforgalmak is, de a rendszámokat is mutatják a kamerák.

Széles eszközpark

Az összehangolt munkával és különböző eszközökkel bármilyen szabálytalankodót ki tudnak szűrni a rendőrök.

A rendőrségnek elég széles spektrumú eszközparkja van és megpróbálunk mindent bevetni az időjárási viszontagságokra is figyelve. Jelenleg mozgó ellenőrzéseket végzünk civil gépjárművekből, de megkülönböztetett jelzéses járművekkel is, rendelkezésünkre áll álló sebességmérő készülék és mozgó sebességmérő is, emellett újdonság – városunkban és országos szinten is –, hogy drónokkal is végzünk már ellenőrzéseket. Ezeket a drónokat elsődlegesen a határrendészeti szolgálat használta korábban és most kezdtük el bevonni mi is a munkánkba, elég jó eredményekkel” – nyilatkozta Morvai Szabolcs, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

VÉDA kapuk

A városban két helyszínen VÉDA kapu is ellenőrzi a forgalmat. A kamerák alapvetően a piros jelzésen áthaladókat rögzítik, de mérik a sebességet is, illetve új funkcióként a biztonsági öv használatát is ellenőrizni tudja. Ez az autós is így járt például csütörtökön, a sofőr rögtön rendezte a helyszíni bírságot.

Drónos ellenőrzések

Egy fehér színű Volkswagen Passat megy a külső forgalmi sávban, biztonsági övet nem használja a járművezető” – az úgynevezett elfogó autóknak pillanatokon belül jelentenek a drónos megfigyelők. Egyre gyakoribb Nyíregyházán, hogy a magasból is ellenőrzik az autókat. Ebben az esetben a biztonsági öv használatát, az elsőbbségadás szabályainak betartását nézik, de a piros lámpán áthajtókat is ki tudják szűrni.

Szigorú büntetés

A szabályokat nemcsak magunk és a közlekedésben részt vevő többi személy miatt érdemes betartani, súlyos büntetéseket szabnak ki a rendőrök. A hatóság a legenyhébb esetben csak figyelmeztet, de a helyszíni bírságok összege már ötezertől ötvenezer forintig terjed, a közigazgatási bírság pedig általában tízezertől harmincezerig, de százezres büntetést is kiszabhatnak a járművezetőkre. A felvételekből is látszik, hogy a rendőrség tényleg ott is ott van, ahol nem látjuk. A rendőrségi drón pedig 52 méter magasból is látja, ha nem vagyunk bekötve. A büntetőpontokat nem nehéz összegyűjteni, 18 után pedig a jogosítványunk bánja a szabálytalanságokat.