Aszály – Légi felvételek bizonyítják a földművelő gazdák kárát

400 milliméter csapadék hiányzik a talajból a szakemberek számítása szerint. De nem kell ide tudomány, minden gazdálkodó és a hétköznapi vásárló is tapasztalja, milyen kárt okoz az aszályos esztendő. Az aszálykárok felmérésére is készít légifelvételeket az a helikopter, mely évente többször repül, és rögzíti az adatokat. 

Aszálykár mérésre is fellszállnak a helikopterek a Nyíregyházi Repülőtéren. A parlagfű felderítése mellett több ezer fényképet készít a gép szárnyára szerelt kamera, mely a napokban is dolgozik. Szeptember elején aztán ismét felszáll a helikopter. Azokban a határozatokban, amelyben megítélik például a gazda kárát, az aszálykár megítélésnél a fotó bizonyító melléklet. 3 másodpercenként készít a kamera képeket, majd a GPS koordináták alapján és blokkazonosító szám ismeretében beazonosítható a földterület, megállapítható az aszálykár mértéke. De az is, milyen vetési és gyomirtási hibákat követett el a gazda, mekkora a tőhiány a területen, és milyen termés várható. Ennek megfelelően ítélik meg az aszálykár mértékét.

„Abban minden szakember, gazdálkodó egyetért, hogy nagyon súlyos aszály sújtja a megyét és az országot is.  Az ország déli része még rosszabb helyzetben van, mint ami nálunk van. Körülbelül 100 éve nem volt ilyen  mértékű vízhiány a talajban, és olyan csapadékhiány,  mint ami az idén kialakult. 134 milliméter csapadék hullott Nyíregyházánán az elmúlt lassan 8 hónapban, ami az átlaghoz képest – ami 530 milliméter egy évben – óriási kiesés, és az a 400 milliméter csapadék nagyon hiányzik a talajból és a növényeknek is. Nehéz helyzetbe kerültek a gazdák az idei évben.” - tájékoztatott Bujdos László, a Megyei Kormányhivatal Növény– és Talajvédelmi osztályának vezetője.

A folyók mentén kedvezőbb a helyzet, hiszen azokból a vizekből lehet segíteni a gazdálkodást.

Dokumentum és játékfilmekben szoktuk látni, ahogy az afrikai emberek imádkoznak az esőért. Ma már előfordulhat nálunk is egy-egy fohász a felhők felé.

„A Tisza még nem apadt ki, csak távol van tőlünk. A Tisza-menti gazdálkodók tudnak öntözni a Tiszából. Akik a megye nyírségi vagy beregi részén gazdálkodnak, ők kútból tudnak vizet vételezni. Ezek viszonylag mélyfúrású, nagy vízhozamú kutak, és egy víztakarékos öntözéssel át tudják segíteni a növényeket azokon a kritikus helyzeteken, amikor az aszály sújtja a növényeket.” - fogalmazott a szakember.

A mezőgazdasági és vízügyi szakemberek folyamatosan egyeztetnek a csapadékhiány és a forróság miatt kialakult helyzetről. Szóba jön a folyók szabályozása, a szárazon hagyott víztárolók jövője, az Alpokban felfogott folyóvíz, de még a szárazságtűró kultúrák nemesítése és bevezetése is.