Astellas-díjas nyíregyházi orvos

„Jól képzett, kompetens szakember, rendkívüli empátiás készséggel, nyitottsággal és olyan erővel, amely nagyszerű vezetővé, szakemberré, orvossá teszi őt” – így jellemezték dr. Bíró Mariannát, a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának szakorvosát munkatársai abban az ajánlólevélben, amelyben felterjesztették az Astellas-díjra, az Év orvosa 2015-ös pályázatára.

 

Erősíteni az orvosi hivatást

 

A neves szakmai elismerést kilenc évvel ezelőtt az Astellas Pharma hívta életre, melyhez később a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Kórházszövetség és a hazai orvosképző egyetemek is csatlakoztak. A pályázat célja, hogy az orvosok és az orvosi hivatás megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön.

 

Közös díj

 

A kitüntetést csak ritkán kapják meg vidéki szakemberek, így a megyeszékhely mellett Kisvárdán is tevékenykedő orvos díjazása külön öröm. – Ezt a díjat, úgy gondolom, nem én kaptam, hanem a csapat. Az a csapat, ami körülöttem van, és azért kaptuk, amit együtt csinálunk mind a négy munkahelyemen. Nagy szerencsém van, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akikre mindenben számíthatok. Ez a közös díjunk – hangsúlyozta dr. Bíró Marianna, a Jósa András Oktatókórház főorvosa.

 

Csigaházban is

 

Dr. Bíró Marianna nemcsak a Jósa András Oktatókórházban végez gyógyítómunkát, idén a kisvárdai kórház gyermekrehabilitációs szakrendelésének vezetőjévé nevezték ki. Ezzel párhuzamosan Nyíregyházán is ugyanezt a posztot töltötte be. Gyermekrehabilitációs szakorvosként az értelmileg és mozgásukban akadályozott gyermekek kezelése mellett intenzíven részt vesz a gerincbeteg, scoliosisban érintett gyermekek kezelésében és ellátásában. Egyik alapítója, megálmodója és létrehozója a Csigaház Korai Fejlesztő Központ és Pedagógiai Szakszolgálatnak, amely 2015. szeptember elsejétől működik és fogadja a gyermekeket. A működéséhez állami támogatásban részesülő Csigaház Korai Fejlesztő Központban 0–5 éves korú gyerekek juthatnak ingyen ellátáshoz. A bekerülésnek törvényileg meghatározott útja van. Több mint egy tucatnyi szakember dolgozik a különböző fejlesztendő területeken. A jelenleg alkalmazott eljárások: gyógytorna, konduktív, gyógypedagógiai fejlesztés, logopédia, Dévény-féle speciális terápia, pszichológia.

Piszár Tünde