Arany Érdemkereszt – A magas állami kitüntetést Balogh Zoltán, a Start Kft. vezérigazgatója kapta

Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést kapott – nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából – Balogh Zoltán címzetes főiskolai docens, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felügyelő Bizottságának elnöke, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének örökös elnöke, a Start Kft. vezérigazgatója. Az állami kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János köztársasági elnök adományozta. Az állami kitüntetést dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár adta át a Pesti Vigadóban.

 

A Pro Caritate, az Ember az emberért díj vagy a Magyar Gazdaságért, illetve a tavaly adományozott dr. Chikán Csaba-díj mellé újabb kitüntetés érkezett Balogh Zoltán, a Start Kft. vezérigazgatója több évtizedes elkötelezett munkássága elismeréséül.

„Az egyesület által létrehozott vállalat, ahol most vagyunk, 1988-ban kezdte meg a munkáját az én vezetésem alatt. Az ország többi fogyatékosügyi szervezeteivel összefogtunk. Egyébként Magyarországon a 8. ilyen vállalkozás voltunk. 35 év dinamikáját jelzi, hogy az elmúlt 35 év alatt közel 400 hasonló vállalkozás van. Óriásit fejlődött Magyarországon az érdekérvényesítés lehetősége, a fogyatékos emberek képviselete, a munkaellátottság. Tényleg el tudtuk érni, hogy ezek az emberek ma ugyanúgy mozognak a nyílt munkaerőpiacon, mint a védett munkahelyeken” – fogalmazott Balogh Zoltán, a Start Kft. vezérigazgatója.

35 éve a Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesülete támogatásával még a Honvéd utcán kezdte építeni a céget a mai Start társaság, melynek távoli előzménye volt a II. világháború után a nyomorékok és hadirokkantak számára szervezett gondoskodás és foglalkoztatás.

„Az, hogy most itt tudunk lenni a megye legnagyobb nyomdaüzemében, több mint negyedszázada. Negyedszázada nincs nyomdászképzés Kelet-Magyarországon, magunknak kellett képezni az embereket és a kötészeti szakmunkásokat is. És az a szakképző iskola, ami több mint 20 éve bocsátott ki ezernél is több szakmunkást, azok egy része a vállalatnál dolgozik, az ő előéletük lehetővé tette, hogy ők nálunk szerezzenek szakmát, és itt tudnak dolgozni. Szükséges, hogy ehhez felsőfokú szakemberek legyenek. Több munkatársunk dolgozik, és a 35 év alatt a sok ezer munkavállaló között jó néhányan dolgoznak olyanok is, akik akár Nyíregyházán szereztek felsőfokú végzettséget, akár az ország más részein” – vélekedett a kitüntetett.

A jövő útja, hogy keresni kell az egyedi megoldásokat, amiket már nem lehet tömegesen kezelni. Sok akadályt leküzdöttek a településfejlesztések alkalmával. Könnyebb lett a közlekedés és az akadálymentesített intézmények miatt is az élet. Az óvodai neveléstől az egyetemekig elfogadható a képzés lehetősége. A diszkrimináció időszaka után tehát tovább kell gondolkodni, és a látás-, hallás-, mozgássérült emberek mellett figyelni kell a mentális betegekre, de védett munkahelyet kell teremteni az olyan egyedi gondokkal küzdőkre is, mint mondjuk a dialíziskezelésre szoruló vesebetegek, akik nem tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. Nagyot fejlődött az elmúlt évtizedekben az orvostudomány, és ma már akár talpra állhat a korábban rokkantnak minősített ember. A Start társaságon túl elhivatott emberek dolgoznak az Esély Centrumban, ahol gyógytorna és vizes kezelések is elérhetőek, de jelentős Balogh Zoltán jelenléte a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol címzetes főiskolai docensként rehabilitációs kurzusokat vezet, de meghívott instruktor a Kentucky államban működő Louisville Egyetemen is.