Április 11-én újraindult a Nyíregyházi Kosár, a tudatos vásárlók webáruháza

Április 11-től ismét kiszolgálják a vásárlókat a Nyíregyházi Kosárközösség Hatzel téri üzletében. Az olykor 40, máskor 60 termelő valamivel 200 fölötti vásárlót tud ellátni friss helyi zöldséggel, gyümölccsel, egyéb kézműves portékával.

A mostani péntek nem olyan volt, mint a korábbiak. Maszkban és kesztyűben szortírozták az önkéntesek a megrendelt árut. Kosárba. Nem zacskó vagy műanyag a göngyöleg, hanem klasszikus piaci kiszerelésben jutnak a vásárlók a helyi termelők friss árujához. Hagyományosan csütörtökönként érkezik a tartós áru, majd pénteken a romlandó. Tej, tejtermék, hús, félkész élelmiszerek. Új önkéntesek veszik át e hónaptól a lassan polcokra kerülő primőr zöldségeket és gyümölcsöket is, majd péntek délután jönnek a vásárlók.

Szükségszerű döntés volt, hogy újra kell szerveznünk magunkat, mert sokkal nagyobb a terhelése az ügynek, mint amire ezt valamikor mi megterveztük. És úgy, hogy folyamatosan dolgozni kell, a háttérben folyamatosan új szervezést kell csinálni, ez nem ment. A leállásnak ez az oka, és csak véletlen esett egybe a hivatalos korlátozási idővel. Két hétre szántuk ezt a tervezőmunkát, amiből egy hét lett, mert számunkra ez nagyon fontos ügy, hogy ezt csinálni kell. Az egész hitvallásunk, ami úgymond ennek az egyesületnek a szlogenje is, hogy helyben a jövőnk, azt pedig a helyi élelmiszer alapozza meg. Azt gondolom, hogy ez a járványidőszak, amikor bezárnak boltok, leállnak folyamatok, élelmiszerláncok akadoznak, amik messziről jönnek, akkor most mindenki talán jobban érti és érzi, hogy mi ennek a mondatnak a valósága, hogy helyben a jövőnk. Először ezt kell megalapozni és megszervezni, éltetni, és ezután van értelme annak, hogy bármit hozzunk messziről, ha arra valóban szükség van.

– fogalmazott Palicz Ildikó, a Helyben a Jövőnk Egyesület elnöke.

Egy pályázat támogatásával folyamatosan fejlődik a nyíregyházi gyakorlat, és oktatóprogram segíti ennek az országos másolását. A Nyíregyházi Kosár közössége szükségét látta egy új, modern szoftvernek a webáruház felületén, melyet több mint 10 partnerük használ. Szerdán éjfélig, a megszokott módon lehet leadni a rendelést, bár a vásárlók új regisztrációja szükséges. Az országos hálózat tagjaival együtt fejlesztenek, kommunikálnak, de téma például az is, hogyan lehet megoldani a szabolcsi alma problémáját. Az agrárium védelme mellett remény van arra, hogy a kosár közösségét bekapcsolják a közmunkaprogramba.

Jelszavaik között a csomagolásmentes vásárlás is szerepel. Sőt, ez fogyasztói igény ebben a vevőkörben. Ahogy a közösséget működtető egyesület elnöke fogalmaz: túl a nyereségen és a megtakarításon, inkább arról van szó, hogy nem lehet ennyi műanyagot gyártani és áruba bocsátani, majd kezelni és megsemmisíteni. Korlátozni kell eddigi szokásainkat, megváltoztatni életmódunkat, hogy minél kisebb mértékben terheljük a Földet.

Helyi termék, egészséges élelmiszer, közvetlen kapcsolat vevő és termelő között, helyi gazdaság, önkéntes munka, közösség. Ez a 2012-ben alakult csapat, a Nyíregyházi Kosárközösség hitvallása.