Amiről az utcák mesélnek – Kilencven esztendeje született Erdész Sándor

Erdész Sándornak a szülei bár a nyírségi földhöz kötődtek, ő azonban a ma Pest megyei, születésének évében még a Nógrád és Hont k. e. e. vármegyéhez tartozó Szob nevű településen látta meg a napvilágot 1929. július 20-án. Ez annak volt köszönhető, hogy a szakolyi születésű, katonaként szolgálatot teljesítő édesapját településről településre helyezték. Középiskolai tanulmányait még Szatmárnémetiben kezdte meg, de már a Széchenyi nevét viselő nyíregyházi Felsőkereskedelmi Iskolában fejezte be 1949-ben. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 19-ei számában.)

Egyetemi évei a fővároshoz kötötték, hiszen az Eötvös Loránd Tudományegyetem irodalom, politikai gazdaságtan és néprajz szakára jelentkezett. Mivel jól ismerte a népdalokat, szívesen táncolt és furulyázni, valamint citerázni is megtanult, így a néprajz mellett kötelezte el magát: 1953-ban néprajz-muzeológusként végzett. Ugyanezen az egyetemen tíz évvel később a doktori fokozatot is megszerezte. Friss diplomásként rábízták a jászberényi Jász Múzeum igazgatóságát, amit az 1956-os forradalomban játszott szerepe miatt nem tölthetett be sokáig. Emiatt néhány hónapra börtönbe is zárták, azonban egyetemi tanárának, Ortutay Gyulának sikerült elintéznie, hogy kiszabaduljon. A Nyírség szívébe, Nyíregyhá­zára száműzték, a Jósa András Múzeum munkatársa lett. Kiss Lajos és Nyárády Mihály örököseként a múzeum néprajzi gyűjteményének gyarapítása lett a fő feladata, de emellett szívesen járta a falvakat, ahol népmeséket, népballadákat, népdalokat gyűjtött. Ezeknek az éveknek köszönhetjük Ámi Lajos cigány népmeséinek a lejegyzését és a Nyírség néprajzáról írt tanulmányát.

Németh Péter múzeumigazgató 1974-ben rábízta a „néprajzi múzeum megépítését, üzemeltetését”. Elsősorban az ő munkálkodásának az eredménye, hogy 40 évvel ezelőtt, 1979-ben kinyithatta kapuit a Sóstói Múzeumfalu, amelyet ő „gyermekének” nevezett és nyugdíjba vonulásáig, 1989-ig igazgatott. Itt őrzi emlékét a képünkön bemutatott emléktábla is. A nyírségi mesék gyűjtője 2006. július 28-án hunyt el.

 

Ilyés Gábor helytörténész

www.emlekjelek.hu