Amerikai hallgatók Nyíregyházán – A szociális és egészségügyi ellátást ismerik meg
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

Amerikai egyetemi hallgatók érkeztek városunkba, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának meghívására.

A '90-es évek közepén vette fel a kapcsolatot a University of Louisville-lel a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Kentucky állam egyik kedvelt egyetemén többek között a gyakorlat-alapú szociális munka szakon tanulhatnak a hallgatók. Az intézményből most 14 egyetemista és a dékán érkezett Nyíregyházára, hogy megismerjék a magyar, azon belül a térségbeli szociális, valamint egészségügyi ellátást.

Prof. Dr. David A. Jenkins dékán elmondta:

Nagyon fontos, hogy a hallgatók itt lehetnek! Megismerkednek az országgal, a helyi kultúrával és ami nagyon fontos: a szociális és az egészségügyi ellátással. Összehasonlítják majd az amerikai és a magyar ellátórendszert, a szociális problémákat, akár a hajléktalanellátás tekintetében.

A két oktatási intézmény együttműködése több mint 2 évtizedes, gyakori a hallgató-csere, közös kutatásokat is jegyeznek, de készülnek közös publikációk, többek között jegyzetek, tanulmánykötetek. Kétévente érkezik amerikai delegáció az Egészségügyi Karra, a hallgatók általában rácsodálkoznak a magyar egészségügyi és szociális rendszerre – mondta dr. Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes.

Kiemelte:

Európában és Magyarországon az állam és az önkormányzatok nagyon fontos szerepet játszanak, nemcsak a finanszírozásban, hanem az egészségügyi és szociális intézmények, szolgáltatások folyamatos működtetésében is. Az Egyesült Államokban egy olyan típusú rendszer alakult ki – ez főleg az egészségügyi szférára vonatkozik, ahol fontos az öngondoskodás, hiszen elsősorban biztosítási alapon működik a rendszer.

A küldöttség tagjai tanulmányútjuk első napján előadásokat hallhattak az Egészségügyi Kar képzési kínálatáról, tehetséggondozásról és nemzetközi kutatási programjairól.

 

Dér Vivien