Állatparki örömséta és karácsonyi ajándékcsomag
Fotó: Szarka Lajos

A karácsonyi ajándékcsomagok összeállításáról is értekezett hétfőn Nyíregyháza MJV Idősügyi Tanácsa, amelyen az is kiderült: idén is állatkerti sétával ünneplik az Idősek Világnapját.

Nyíregyháza önkormányzata karácsony tiszteletére közel 26 ezer nyugdíjas polgárát szerény, 3000 forintot érő csomaggal idén is megajándékozza. Az ülésen részt vevő dr. Ulrich Attila alpolgármester szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, a nagyvárosok között egyedi, gesztusértékű csomaggal kapcsolatban ötletet kértek a tanácstól a tartalomra vonatkozóan. – Az elmúlt évek tapasztalatai szerint idén is komolyan akarja venni az önkormányzat az ajándékozást. Ez évben 120 millió forint van biztosítva erre a feladatra.

Fogadják szeretettel az ajándékot

Mint Fintor Károlyné sajtóreferens fogalmazott: bár az Idősügyi Tanács megállapítása szerint a mai árak mellett nem lehet dúskálni ebből az összegből, de az önkormányzat részéről ez egy csodálatos gesztus a nyugdíjasok felé. – Nem segély, hanem „ajándék”. Fogadják tehát a nyugdíjasaink olyan szeretettel és köszönettel, ahogy egy ajándékot illik – mondta. A kézbesítéssel kapcsolatban már korábban tájékoztatták a város nyugdíjasait, hogy amennyiben életvitelszerűen nem a bejelentett lakcímen élnek, akkor lehetőségük van arra, hogy a Szociális és Köznevelési Osztályon azt bejelentsék. Ennek a határideje 2022. szeptember 30. Bár az osztályvezető tájékoztatása szerint eddig senki nem élt ezzel a lehetőséggel.

Idősek Világnapja Sóstón

Az Idősek Világnapjának megrendezésére – az elmúlt évihez hasonlóan – állatparki örömsétával összekötve kerül sor 2022. szeptember 30-án (pénteken). A Nyíregyházi Állatpark 9 órától van nyitva, tehát erre az időpontra várják a nyugdíjasokat, itt a szokásnak megfelelően Nyíregyháza polgármestere köszönti az összegyűlteket.

A belépéshez szükség van lakcímkártyára és nyugdíjas-igazolványra. Belépéskor mindenki kap egy hideg csomagot, távozáskor pedig szokott módon szerény ajándékban részesül az első ezer ember. – A Volánbusz Zrt. képviselőjétől ígéretet kaptunk arra, hogy amennyiben szükséges, pótlóbuszokat indítanak a nyugdíjasok számára a sofőr jelzése alapján. Kérjük tehát, hogy aki nem fér fel az éppen beérkező járatra, várjon türelmesen, mert néhány perc múlva megérkezik a kisegítő járat – jelezte Telepóczkyné Márta, a Tanács titkára.

Várják az alkotásokat

Az ülésen felhívták a figyelmet, hogy az Alkotó Idősek által benyújtott művek kiállításának megnyitója a pályázatban meghirdetett időponttól eltérően, szeptember 29-én (csütörtökön) 15 órakor lesz a Váci Mihály Kulturális Központban. S arra is, hogy a „Meséld el nekem... Élettörténetek Nyíregyházán” pályázat – melyet az önkormányzat és a Tanács hetedik alkalommal ír ki nyugdíjas korúak számára – beadási határideje október 31.