Álláskereső vállalkozók – A Centrál Hotelben tartották a nyitórendezvényt

Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése – képzés és mentorálás elnevezésű, az Észak-alföldi régióban megvalósuló uniós pályázat nyitórendezvényét tartották Nyíregyházán, a Centrál Hotelben. A szakemberek szerint csökkenő tendenciát mutat az álláskeresők száma a megyében és a járásban is.

A Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft., illetve az Innova Észak–Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség konzorciumi együttműködésében indul az a GINOP pályázat, mely álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását támogatja.

Mazsu Gergely, a HBM Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója azt mondta:

Ennek a programnak az a célja, hogy aki regisztrált állásákereső, és új  vállalkozást alapít, ehhez vissza nem térítendő támogatást kapjon. A vissza nem térítendő támogatás összege 4 és fél millió forint. Kb 3,3 millió Ft bértámogatás, és szűk 1.3 m Ft bármilyen más célra fordítható az üzleti tervvel összhangben, tehát eszközvásárlásra, szolgáltatásra és egyébre. Ez egy egy éves támogatási időszak, melyet egyéves fenntartási időszaknak kell követni, tehát két évig kell ezt a vállalkozást működtetni a támogatásban való részvételhez.

A projekt anyagi támogatásával 2100-nál is több vállalkozás indulhat az Észak-alföldi régióban, melynek nincs kötött profilja, tehát szolgáltató éppúgy lehet, mint termelő. A megyei munkanélküli adatok csökkenő tendenciát mutatnak. A szakember szerint a tavalyi  29.500 álláskeresővel szemben idén 26 ezer 600 álláskeresővel számolnak, mely a Nyíregyházi Járásban 7 ezer körüli.  

Arról van szó, hogy a fiatalokat, az Ifjúsági Garancia Rendszer programba bevonjuk, irányító lappal látjuk el őket, és ezután irányítjuk a program megvalósításához. Mi a cél? Hogy a fiatalok közül minél többen vállalkozásokba szerveződjenek, tehát nem az álláskeresők táborába, hanem az elsődleges munkaerő piacon, vállalkozásokba lépjenek bele.

– emelte ki Dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

Nyíregyháza is csatlakozott ehhez a programhoz, mely kedvbező feltételek mellet kínál munkalehetőséget. A pályázatra 2020. októberéig lehet jelentkezni, és legalább egy évig működtetni a projektet.  Anyagi támogatás mellett 106 órás képzést is biztosít a vállalkozás beindításához szükséges jogi, pénzügyi és számviteli ismeretekkel, melyet az üzleti terv követ, de folyamatos szakmai  támogatás kíséri a 12 hónapot.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta:

Egy jó ötlet kell hozzá, megvannak azok a kritériumok, azok a képzések, amelyben részt vehetnek, és azok az eszközök is,melyeket beszerezhetnek, bérelhetnek, vagy éppen a munkabérre fordíthatnak. Azt gondolom, hogy itt Nyíregyházán sok kreatív fiatal ember él, akiknek lehet, hogy pont ez az összeg hiányzik ahhoz, hogy el tudjanak indítani egy vállalkozást, bérelni egy helyiséget, vagy éppen tudjanak olyan eszközt vásárolni, ami szükséges ennek a beindításához.

Regisztrált álláskereső, a régióban állandó lakcíme vagy tartzózkodási helye legyen a jelentkezőnek, akinek nincs vállalkozása vagy részesedése, de van ötlete – jelzik a kritériumok között. A jelentkezést és a további  feladatokat is elektronikusan lehet bonyolítani. Tájékoztató a www.penzajovodhoz.hu oldalon található.

Kapcsolódó galéria

Pénz a jövődhöz