Folytatódik az Idősek Akadémiája – Az őszi programsorozat kedd délután startolt el

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és az Idősekért és Fogyatékosokért Jószolgálat Alapítvány újra megrendezi az Idősek Akadémiáját a Római Katolikus Plébánián. Az őszi programsorozat szeptember 3-a és október 1-je között várja az érdeklődőket.

Az első előadást kedd délután tartották, Az időskorúak helyzete Nyíregyházán címmel. Az őszi programsorozatot Dr. Kovács Ferenc polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, nagyon örül, hogy sikeres az Idősek Akadémiája. Hozzátette, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a szépkorúakra, így többek között az egészségügyi és szociális intézmények korszerűsítésére is. A közelmúltban több épületet felújítottak – van, amit önerőből, van amit pályázati forrásból. Megújult például az 1. számú Idősek Klubja és több idősek otthona is korszerűsödött. A polgármester kiemelte, újabb jelentős energetikai fejlesztési program végéhez közelednek.

Nagyon-nagyon leromlottak az önkormányzati épületeink. Itt gondolok az óvodákra, bölcsődékre, de az idősekért szolgáló szociális intézményekre is. A felújítások már évek óta tartanak; most egy óriási sorozatunkon leszünk túl jövőre azzal, hogy sok önkormányzati épületet felújítunk. Ennek az lesz az előnye, hogy sokkal jobban érzik majd magukat az ott élők és dolgozók, másrészt sokkal kevesebbe kerül majd az épületek fenntartása. A fejlesztések nagy része energetikai felújítást jelent. Én végig jártam 2010-2011-ben ezeket az érintett, önkormányzati épületeket és volt, ahol elborzadtam, hogy milyen körülmények vannak. De ez eddig tartott, hamarosan vége lesz a fejlesztéseknek. Emellett mindig is fontosnak gondoltam én magam is azt, hogy ne csak az infrastruktúráról, ne csak a fejlesztésekről legyen szó, hanem legyenek mindig programok, amelyek kifejezetten az időseknek szólnak.

A polgármester hozzátette, a Mozdulj Nyíregyháza keretében több ingyenes egészségmegőrző programban vehetnek részt a szépkorúak, az Idősügyi Tanács is aktív, hiszen rendszeresen üléseznek, több javaslattal is élnek a tagok. De az időseknek szól a Meséld el nekem című pályázat is; a szépkorúak élettörténetüket, egy-egy nyíregyházi történetet írnak meg. Az Idősek Akadémiája is kedvelt. Az őszi programsorozat hetente várja majd az érdeklődőket; a következő előadás szeptember 10-én 14 órakor kezdődik majd a Plébánián.