Alkotó Idősek – Október 12-ig látogatható a tárlat a Váci Mihály Kulturális Központban

Alkotó Idősek címmel nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. A nyíregyházi Idősügyi Tanács javaslatára készült a tárlat, a nyíregyházi aktív szépkorúakat szólították meg ezzel a pályázattal, hogy mutassák be alkotásaikat. A felhívás ebben az évben is népszerű volt, 23 fő jelentkezett.

Gobelinek, festmények, különböző kézzel készített figurák és tárgyak – összesen 67 alkotást láthat a közönség a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti kiállítóterében, ebben az évben is megnyílt az Alkotó Idősek című tárlat.

Nagy volt az érdeklődés

A nyíregyházi Idősügyi Tanács idén is felhívást tett közzé, várták azokat a helyi szépkorúakat, akik valamilyen kreatív hobbival töltik szabadidejüket.

Az volt a szándékunk a kezdetektől, hogy feltárjuk azokat a kincseket, amivel ezek az idős emberek rendelkeznek, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ez a feltárás sikerült és elragadtatással gondolok rá, hogy micsoda képességek vannak itt az időskorban is. Az is nagy öröm, hogy meg akarják mutatni ezeket a képességeket. Azt gondolom, hogy ha valaki alkot, akkor felül tud emelkedni kicsit a hétköznapi nehézségeken, hiszen az alkotás az egy nagyon nagy öröm” – nyilatkozta Telepóczkiné Farkas Márta, a nyíregyházi Idősügyi Tanács titkára.

Programok a VMKK-ban

Most is nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt, a 67 alkotást összesen 23 idős készítette. A Váci Mihály Kulturális Központ évente többször is helyszínt biztosít az idősek programjainak és kiállításainak.

Első pillanattól, ahogy mint Agóra megalakultunk, tehát 2014 óta kitűztük a zászlónkra úgymond célként, hogy mi minden egyes korosztályhoz szeretnénk eljutni és az aktív időskorúak nagyon fontosak. Az intézményi színtéren is nagyon sok nyugdíjas csoportunk és klubunk működik, illetve itt bent is nagyon sok programmal készülünk. Ilyen például a nyugdíjas ki mit tud és a Kelet-magyarországi Szépkorúak Akadémiája” – mondta Mészáros Szilárd, az intézmény igazgatója.

Szépkorúak a kulturális életben

A résztvevőket dr. Ulrich Attila alpolgármester is köszöntötte, aki beszédében kiemelte, az Alkotó Idősek pályázat még a Covid előtti évben indult, azóta is fontos, hogy teret kapjanak a város kulturális életében.

Hogy ha valaki alkot, akkor a kezét és az agyának a munkáját összehangolja, így ez segíti az időseket abban is, hogy sokkal tovább aktívak legyenek és most a több mint hatvan alkotás is jelzi, hogy van prioritása ennek az eseménynek és ameddig lesz érdeklődés az idősebb korosztály részéről, addig ezt az önkormányzat támogatni is fogja” – tette hozzá az alpolgármester.

Minden alkotó emléklapot kapott a megnyitón, különdíjas lett Szabó Józsefné és Tamás Istvánné, a harmadik helyezést Vörös Mihály, a másodikat Stefán Mária érte el, az első helyezett pedig Orosz József lett. Az Alkotó Idősek című tárlatot október 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti kiállítóterében.

Kapcsolódó galéria

"Alkotó idősek" kiállítás megnyitó a VMKK-ban