Albánia: utazás a bunkerek hazájába

Albánia, a hétköznapi szóbeszédben, egy végtelenül elmaradott ország, ahol az utak katasztrofálisak, az emberek korruptak, nagy a szegénység és a fertőzésveszély, sok a szemét az utcákon, a hegyekben pedig még él a vérbosszú... Aki azonban nemcsak olvas és beszél a sasok földjéről, hanem hátára is veszi hátizsákját és elutazik oda, az hamar megbizonyosodik róla: Albánia gyönyörű ország, ahol jó a közbiztonság, a tengerparti részek kiépítettek, egymást érik a hotelek, az emberek kedvesek, mindez pedig olyan történelmi múlttal és természeti adottságokkal megtámogatva, amit vétek lenne kihagyni.

BOSZNIA ÉS MONTENEGRÓ

Albániát többségében buszos körutak részeként ajánlják az utazási irodák. Aki ugyanis ezt az országot választja célpontnak, annak útja során érdemes beiktatnia egy rövid kis megállót Belgrádba, Szerbia fővárosába, ahol a nándorfehérvári csata színtere található, de továbbutazva ott van a közeli Montenegró és Bosznia Hercegovina is. Albánia a kettősségek országa. Az utazó itt megtapasztalhatja néhány nap alatt a nyomort éppúgy, mint az elképzelhetetlen gazdagságot. Na meg visszautazhat a történelembe is, hiszen még mindig láthatóak Enver Hodzsa betonbunkerei. Ezekből valaha több mint 700 000 volt, mára azonban már egy jelentős részüket lebontották, pedig az országnak komoly turisztikai látványosságát jelentik.

BUREKTŐL A SZKANDER BÉGIG

Az Albán tengerpart és történelem mellett legalább ennyire elengedhetetlen megismerni a helyi gasztronómiát is. Ha igazi nemzeti eledelt keresünk Albániában, az a burek, amit szinte bármelyik utcasarkon lehet kapni. Ez tulajdonképpen szendvicsként funkcionál. Háromszög alakú formája van, létezik belőle sajttal, hússal és zöldségekkel töltött kombináció is.

 

 Az Albánok egyébként a görög hatásnak köszönhetően, előszeretettel tálalják még a különféle zöldségekből készült salátákat előételként, a főétel pedig gyakorta valamilyen belsőség.
Na, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az ország fővárosában, Tiranában (is!) minden a Szkander bégről szól. Mecsetek, utcák, múzeumok, terek, ajándékok és persze a híres konyak viseli a nemzeti hősük nevét. Azt mondják, az utóbbi gyomorpanaszok ellen is kiváló.

1300 KILOMÉTERRE...

Tirana Nyíregyházától több mint 1300 kilométernyi vezetési távolságra található, ami legalább 15 órás utat jelent. Az ország tényleg elmaradott, de nem jobban, mint a többi balkáni állam. Az utóbbi években rengeteget fejlődött és fejlődik folyamatosan. Az utazási szakemberek szerint hamarosan felkerülhet a népszerű turisztikai célpontok közé is, így talán eljön az idő, hogy nemcsak az extrém utazók fogják úti célul választani Albániát.

(Szerző: Bruszel Dóra)