Aki ki akar törni, azt a kormány is támogatja

Dulányi Erzsébet végzős a Debreceni Egyetem főiskolai karán. Első évfolyamos kora óta az Evangélikus Roma Szakkollégium tanulója is. Azt mondja, a szakkollégium jelentős segítséget nyújtott neki a felsőfokú tanulmányai során.

– Nagyon nagyra tartom, hogy lehet idegen nyelvet tanulni, támogatnak minket, ennek köszönhetően fogok tudni most nyelvvizsgázni angol nyelvből. Mindenben segítenek nekünk, a szakdolgozat írásában is – mondta Dulányi Erzsébet főiskolai hallgató.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium tagjai köszöntötték Balog Zoltánt a Nyíregyházi Főiskolán. A miniszter el is beszélgetett a hallgatókkal.

Balog Zoltán ezt követően jelentette be a főiskolán, hogy idén decemberig 200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás nyílik meg szociális, társadalmi-felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi területen. A miniszter kiemelte, romákat segítő tanodaprogramot is meghirdetnek, valamint egy komplex ifjúsági-fejlesztési program is indul. Ezek olyan, az iskolai felzárkózást segítő projektek, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás vagy a lemorzsolódás visszaszorítása érdekében indulnak. Az ifjúsági programokkal hatékony ifjúságtámogatási rendszer kialakítása, az elhelyezkedési esélyek növelése, a külföldön dolgozó fiatalok hazai munkaerőpiacra történő visszailleszkedése, illetve az előítéletmentes szemlélet kialakítása a cél. Balog Zoltán bejelentette azt is, hogy a roma szakkollégiumi hálózat támogatására és továbbfejlesztésére 1,2 milliárd forintot, az Útravaló ösztöndíjprogram folytatására pedig összesen 6 milliárd forintot fordítanak.

További képekért kattintson a fotóra!

– Amikor ezt a programot elindítjuk, a bentlakásos szakkollégiumokról van szó, akkor két stratégiai célt is követünk. Az egyik, hogy minél magasabb legyen a felsőfokú végzettségűek aránya Magyarországon, és hogy 10 százalékkal csökkentsük a végzettség nélküli iskolaelhagyók számát – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter hozzáfűzte, a 2005 óta működő ösztöndíjprogram az általános iskola hetedik osztályában kezdődik és a középiskola tizenharmadik évfolyamáig vehető igénybe. A program keretösszege 4,2 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban ezen felül további 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

A sajtótájékoztatón részt vett Köpeczi-Bócz Tamás is. Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az Útravaló programot eddig költségvetési forrásból finanszírozták, az idei évtől azonban erre a célra már uniós támogatás nyerhető el. Az új pályázat révén a kiszámíthatóság növekszik, mivel ezeket a pályázatokat az eddigi gyakorlattal ellentétben nem egy, hanem három tanévre írják ki. Így minden évben 9 ezer diák jut támogatáshoz, azaz három év alatt 27 ezer diák kaphat ilyen jellegű segítséget.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)