Akár fizetést is kaphatnak az agrárszakképzésben tanuló diákok
Akár fizetést is kaphatnak az agrárszakképzésben tanuló diákok

Újra vonzó lehet az agrárszakma. Az ágazati alapoktatást követően – sikeres ágazati alapvizsga után – az itt tanuló diákok szakirányú oktatása már duális képzőhelyen is folyhat, ami azt jelenti, hogy a munkaadók munkaszerződést köthetnek velük, és akár bruttó 104 ezer forintos jövedelemre, valamint cafeteria-juttatásra is szert tehetnek.

Az agrárszakképzés jó döntés lehet, mert ez biztos jövőt, megélhetést és perspektívát kínál a fiatalok számára – hangsúlyozta az agrárminiszter legutóbbi nyíregyházi látogatásán. Dr. Nagy István kiemelte, ösztönözni kell a fiatalokat, hogy az agrárszakmák felé is forduljanak, hiszen a koronavírus-világjárvány is megmutatta, a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája. A célok elérése érdekében még 2020. július 1-jével öt agrárszakképzési centrumot alakítottak ki, az egyiket ráadásul Nyíregyházán, Északi Agrárszakképzési Centrum néven, ami 4 megye (Borsod, Heves, Hajdú, Szabolcs) agrárszakképző intézményeit fogja össze.

Teljes körű átalakulás és megújulás

Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója megkeresésünkre elmondta, a tavalyi tanévtől kezdődően teljes körű átalakításon és megújuláson esett át az agrárszakképzés. Ennek elsődleges célja a munkaerőpiac igényeihez sokkal rugalmasabban alkalmazkodó szakképzési rendszer megteremtése volt, illetve, hogy a diákok versenyképes és gyakorlati tudással rendelkezzenek, mielőtt kikerülnének a munkaerőpiacra.

– Miután a gazdálkodók adják tulajdonképpen a munkahelyeket, az oktatási rendszernek is igazodni kell hozzájuk. Egyrészt eszközfejlesztésekkel, másrészt pedig a duális képzés elterjesztésével. A duális képzés azt jelenti, hogy az ágazati alapvizsgával rendelkező tanulók már úgynevezett duális partnerhez mehetnek gyakorlatra, ahol munkaszerződést köthetnek velük, vagyis fizetést és egyéb béren kívüli juttatást is kaphatnak. Ennek óriási előnye van, hiszen a tanulók miközben tanulnak, bért is szerezhetnek – ráadásul gyakorlati környezetben –, és ez segíteni fogja őket később a munka világában való gyors elhelyezkedésben is – magyarázta.

A nyíregyházi intézményekben jelenleg 630 diák tanul összesen 10+4 szakmában (szakképző évfolyam, illetve technikum). A jelentkezési adatok azt mutatják, hogy az agrárszakképzés iránt folyamatosan nő a kereslet a centrum működési területén is, a cél azonban az, hogy az országosan jelentkező munkaerő- és szakemberhiányt enyhítsék, pótolják. Ezt szolgálja a centrumok szervezésében megvalósuló felnőttek rövid ciklusú szakmai képzése is.