Akár 45 percenként is kigyulladhat egy lakás az adventi időszakban és karácsonykor
Akár 45 percenként is kigyulladhat egy lakás az adventi időszakban és karácsonykor

Naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, akár 45 percenként is kigyulladhat egy lakás.

2019-ben, eddig közel 6000 lakástűzhöz hívták már a katasztrófavédelem szakembereit. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta országosan két-három lakás válik lakhatatlanná a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Azért emelkedik télen a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük, valamint többet főzünk. A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője, Dudás Szilvia elmondta:

 

Nagyon gyakran keletkezik tűz a konyhában, ugyanis gyakran a tűzhelyen felejtik az ételt, illetve az olajat és az meggyullad. Figyeljünk arra, hogyha ez bekövetkezik, akkor ne kezdjük el például egy konyharuhával csapkodni, hanem tegyünk az edényre egy fedőt, ezáltal kiszorítjuk az oxigént és bealszik a tűz. Figyeljünk arra, hogyha fényfüzéreket vásárolunk, akkor csak megbízható helyről tegyük ezt. Ellenőrizzük, hogy nincsen elszakadva a vezeték, ugyanis az is nagyon könnyen elektromos tűzhöz vezethet.

 

A karácsonyfát és a lakást díszítő fényfüzérek, az adventi koszorúk gyertyái is lehetnek veszélyforrások, érdemes ezekre jobban odafigyelni. A katasztrófavédelmi igazgatóságok adatai szerint számos tűz vezethető vissza a fűtési rendszer hibáira. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni és arra is felhívják a figyelmet, hogy háztartási hulladékkal nem érdemes tüzelni, fűteni – azok ugyanis fokozzák a korom és a kátrány lerakódását, a lakástüzek keletkezését.