Advent után: téli álomba szenderül a Kossuth tér

Idén három hétre karcsúsodott az adventi időszak, de a korábbi évekhez képest teljességében éltük meg az ünnepi előkészületeket a nyíregyházi belvárosban. 12 színpadi produkció és a városi karácsonyi hangverseny nyújtott szellemi táplálékot, de a pecsenye, kalács és forralt bor is vonzotta a városlakókat.

Csütörtökön délután már szétszerelték az első fabódét.  A szomorú januári napok egyik hangos eleme, amikor lebontják az advent díszleteit. Elszállítják a faházakat, lekerülnek az égősorok, eltűnik a város karácsonyfája és a kiskarácsony sétány töves fenyői. Talán ekkor kezdődik az igazi tél.

„Folynak az elbontási munkálatok, nyilván véget ért egy szép, bár rövid ünnep. Akik kint voltak, azok a három hétben négy-négy alkalommal láthatták, hogy milyen műsorok vannak itt, a színpadon. Az idő nem mindig volt kegyes, viszont amikor jó idő volt, nagyon sok ember volt fent a téren. 2 és fél–3 év után lehetett teljes ez az adventi ünnep, és persze így is rövidebb volt egy héttel. Annak örülök, hogy az emberek feljöttek, és békésen sétáltak a téren. Kicsik és nagyok mentek az óriáskeréken, ettek-ittak az emberek, és élvezték a színpadi programokat”

szólt az ünnep után dr. Ulrich Attila alpolgármester. Ma még helyén van a fényes csillag, de üresen tátong a színpadi tér. A vendéglátóhelyekről megettük az utolsó kürtőskalácsot, és elfolyt az utolsó pohár forralt bor is. A jövő héten pedig sajnos a fenyőkön a sor.

„A kis fenyők, amelyeket az ovikások díszítettek fel, az a Bujtosra kerül. A Bujtosnak van egy olyan része a kosárpályák mögött, ahol direkt egy ilyen tűlevelű erdő kerül kialakításra. A nagy fát a szokásoknak megfelelően vízkereszt után bontják le, de utána is kell még két hét, amíg leszedik róla ezt a közel 3 kilométeres fényfüzért. Elbontják, és szociális tűzifa lesz ebből a gyönyörű fenyőből”

- fogalmazott az alpolgármester. Kétszeresen is jót tett tehát a város karácsonyfája, hiszen nehéz sorsú emberek melegednek majd a lángjánál. A töves fenyőket pedig a kiültetésig a NYÍRVV szakemberei kezelik a kertészeti szabályok szerint, s ha eljön az ideje, erdő lesz belőle.