Adóváltozások

Idén lényegesen változik az általános forgalmi adó mértéke. A baromfihús, a baromfi belsőség (például a máj, a zúza), baromfi vágási melléktermék (például a nyak, a láb), a friss tej és a friss tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökkent a korábbi 27 százalékról. De kevesebbet kell fizetni akkor is, ha étteremben étkezünk. 

– Az általános forgalmi adó mértéke csökken 18 százalékra a baromfihúsnál (a kiskereskedelemben), illetve az internetszolgáltatásnál, valamint az éttermi szolgáltatásnál is. Az éttermi szolgáltatásnál fontos figyelembe venni azt, hogy a helyben fogyasztott ételekre érvényes ez a 18 százalékos áfakulcs. Az elvitelre szolgáló ételeknél pedig továbbra is 27 százalékos marad ez az áfakulcs. A helyben fogyasztott italok esetében a helyben készített italokra érvényes csak a kedvezményes áfakulcs – emelte ki Magyar Norbert, a NAV Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

 

Családi adókedvezmény

 

Idén több pénzből gazdálkodhatnak a családok is. Az adóalap kedvezmény mértéke január 1-től 2 gyermek esetén gyermekenként a havonta igénybe vehető 83 330 forintról 100 ezer forintra emelkedett, így a kétgyermekesek családi adókedvezménye összesen 5 ezer forinttal, 30 ezer forintra nőtt. Fontos változás, hogy a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges 2017-es adóelőleg-nyilatkozatokon a gyermekek adóazonosító jelét is fel kell tüntetni.

 

Érdemes házasodni

 

Kedvező változás az is, hogy 2017-től az első házasok kedvezményét az arra jogosultak a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon keresztül feltétel nélkül érvényesíthetik, azaz a kedvezményre jogosultságot nem szünteti meg, ha a házasságkötést követően magzatra, vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre is jogosulttá válik a magánszemély. A kedvezménnyel havonta 33 335 forinttal csökkenthető az összevont adóalap, azaz havi nettó 5 ezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó-előleg. A kedvező módosítás a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is alkalmazható, így a 2015. évi bevallások önellenőrzéssel helyesbíthetők.

 

KATA

 

A katások esetében duplájára emelkedik az éves bevételi értékhatár, vagyis aki az adóév egészében katás és adó fizetésére kötelezett, annak 12 millió forint bevétel feletti részre kell csak megfizetnie a 40 százalék adót a tételes adó mellett. Abban az esetben, ha az adózó nem lesz kötelezett egy adott hónapban az adót megfizetni, akkor a 12 millió forint bevételi értékhatár csökken, ugyanis ilyen esetben az adókötelezettséggel érintett hónapok számát kell 1 millió forinttal szorozni. Az áfatörvény szerinti alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millióra emelkedik.

 

KIVA

 

Csökken a kisvállalati adó, a kiva kulcsa is. 16-ról 14 százalékra, sőt enyhültek a kiva választásának feltételei is: a kisvállalati adó szerinti adózást az az adózó választhatja, melynek állományi létszáma – a kapcsolt vállalkozások adatait is figyelembe véve – az előző évben nem haladja meg az 50 főt.

 

Online pénztárgépek

 

Január elsejétől kibővült az online pénztárgép használatára kötelezettek köre is. A gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsító szalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege is módosul.


Egészségügyi szolgáltatási járulék

 

A biztosítással nem rendelkezők és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő járulék havi összege 2017. január 1-től 7110 forint.

 

Végrehajtás

 

A magánszemélyek és a vállalkozások érdekét szolgálja a végrehajtás elévülési idejének csökkentése, hiszen míg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, addig a túlfizetést visszaigényelni öt évig lehet.

Piszár Tünde