Adókedvezmény betegeknek
5500 forint személyi kedvezmény jár a 2016-os adóvére az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek. A kedvezményt igénybe vehetik azok is, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezménnyel az összevont adóalap adója csökkenthető.

12-szer 5500 forint érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a magánszemély ténylegesen hány hónapot dolgozott az adóévben, illetve hány órás munkaviszonyban alkalmazták. Így tehát a kedvezmény mértéke nem attól függ, hogy valakit 4,6, vagy 8 órában foglalkoztatnak. A magánszemély a kedvezményt csak saját jövedelmének adójára érvényesítheti, a kedvezményt másnak nem adhatja át. A fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározása kizárólag szakambulancia, vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. A kedvezmény fogyatékossági támogatást megállapító határozat alapján is igénybe vehető.

 

Öt évre visszamenőleg is jár

 

Magyar Norbert, a NAV, Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense azt mondta, azok az adózók, akik a súlyos fogyatékosságuk utáni adókedvezményt a korábbi években nem vették igénybe, illetve a jövedelmükből nem érvényesítették, azok megtehetik a 2016-os évre szóló adóbevallásukban. Hozzátette, természetesen ezt a kedvezményt csak azokra a hónapokra érvényesíthetik, ahol a súlyos fogyatékosság akár egy napig is fennállt. A sajtóreferens kifejtette, ha az adózó a 2016-os évet megelőzően sem vette igénybe ezt a kedvezményt, annak ellenére, hogy ez a betegség jelentkezett nála és igényelhette volna, akkor megteheti a bevallások korábbi módosításával, ami azt jelenti, hogy az elévülési időn belül, vagyis öt éven belül kell ezeket módosítani.

 

49/2009

 

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalmát a 49/2009. Egészségügyi Minisztériumi rendelet melléklete tartalmazza. A súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezmény együtt is érvényesíthető az első házasok juttatásával, illetve a családi kedvezménnyel. Mivel azonban mind az első házasok kedvezménye, mind pedig a családi kedvezmény az adóalap csökkentésére szolgál, ezért a súlyos fogyatékosság után járó kedvezményt csak akkor tudja igénybe venni az adózó, ha az előző két kedvezmény bármelyikének érvényesítése után még marad a magányszemélynek az összevont adóalapba tartozó adója. A súlyos fogyatékosság után járó kedvezmény év közben is érvényesíthető, a munkáltatónak, rendszeres jövedelmet juttató kifizetőnek leadott nyilatkozat alapján. Ilyen nyilatkozat-minta található a www.nav.gov.hu internetes oldalon, az „Adóelőleg-nyilatkozatok 2015” menüpont alatt. A 20107-es adóévben majd változik az érvényesíthető összeg, 5500 forintról 6375 forintra módosul.

ME.