Nyíregyháza katonasága a II. világháborúban
Nyíregyháza katonasága a második világháborúban címmel jelent meg dr. Bene János múzeumigazgató új könyve. A képekkel illusztrált alkotás a nyíregyházi egyenruhások sorsát mutatja be Európa különböző hadszínterein.

Dr. Bene Jánosban már az 1990-es években felvetődött a gondolata annak, hogy elkészít egy olyan könyvet, amely a második világháborúban szolgált nyíregyházi katonáknak állít emléket. Könyvében bemutatja azt, hogy a nyíregyházi tisztek és harcosok Európa mely hadszínterein jártak. Az anyagból az is kiderül, hogy Nyíregyháza nagyon fontos katonai város volt a második világégés idején, hiszen itt szolgált egy huszárezred, egy gyalogezred, egy tüzérosztály, egy páncélos zászlóalj és egy repülőosztály, így minden fegyvernem képviseltette magát.


Emlék a nyíregyházi katonáknak

 

A nyíregyházi katonák 1941-ben Ukrajnában, 1942-ben a Don-kanyarban, majd Galíciában és Lengyelország területén is teljesítettek szolgálatot, így bejárták az akkori Kelet-Európa valamennyi hadszínterét. Ennek kívánt emléket állítani dr. Bene János.

További képekért kattintson a fotóra!

Azt mondta, le akarta írni az utókornak, hogy hol járhatott a ma élő emberek apja, nagyapja és dédapja. Hozzátette, ebből meríthetnek egy kis erőt, egy kis büszkeséget, hiszen ezek az emberek, amit kellett, megtettek a hazájukért vagy Magyarországon, vagy távoli harcmezőkön.


Tíz év kutatómunka eredménye

 

A könyv hosszas, tíz éves kutatómunka eredménye. Dr. Bene János áttanulmányozta hozzá a Hadtörténeti Levéltárban őrzött iratokat, beszélt túlélőkkel és családtagokkal, akik megosztották vele emlékeiket. Könyvéhez nagy segítséget nyújtottak a helyi archív anyagok, és más települések feljegyzései. A könyvben 300 fénykép illusztrálja a nyíregyházi katonák útját, és teszi színesebbé az alkotást. A dokumentum ajánlható mindenkinek, aki Magyarország történelméről szeretne olvasni, de akár iskolai történelemórákon is használható, mint oktatási segédanyag. A szerző tovább szeretne foglalkozni a helyi katonasággal, hiszen következő könyvében helyőrségtörténetről kíván írni.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)