Adóbevallás, amit a NAV készít el

Bár a május 31-ei személyi jövedelemadó beérkezési határideje még messze van, mégis van teendőjük azoknak, akiknek csak egy munkaviszonyból származik a jövedelmük. Aki ugyanis 2015-ben kizárólag munkáltatójától szerezte fizetését, kedvezményt nem érvényesített, nem tett önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot, dönthet a bevallási nyilatkozat mellett.

 

15M30

 

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense arról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit, az adózók kérhetik az Adóhivatalt egy nyilatkozat formájában, hogy készítse el a bevallást számukra.

További képekért kattintson a fotóra!

Magyar Norbert elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy a munkáltatótól február elsejéig kapnak egy olyan nyilatkozatot, amelyben kérik az Adóhivatalt a bevallás elkészítésére. Ez a 15M30-as nyomtatvány, amelyet február elsejéig kell visszaküldeni a NAV-hoz.

 

15NY31

 

A kérelem benyújtását követően az adózóknak nincs teendőjük, a NAV elkészültnek minősíti a bevallásukat. Csak abban az esetben értesítik az ügyfeleket, ha befizetendő adójuk van, vagy számukra a hivatal vissza szeretne utalni. Azoknak, akiknek jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-nak nyilatkozhatnak a 15NY31-es adatlapon. A magánszemély adója 1+1 százalékát továbbra is felajánlhatja civil szervezeteknek, egyházaknak költségvetési előirányzatra. Nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikusan is megküldheti.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)