Adóbefizetés – Közeleg a II. félévi határidő
Fotó: Illusztráció

Közeleg a helyi adózásban már megszokott, szeptember 15-ei fizetési határidő. A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya már kiküldte azt a több mint 23 000 darab értesítést az adózóknak, amely a folyószámla-egyenlegüket tartalmazza a 2021. augusztus 13. napjáig beérkezett befizetések figyelembevételével. Az értesítőben feltüntették az adózó elmaradt tartozását és a 2021. II. félévre esedékes helyi adókat.

 

A 2021. II. félévre esedékes adók befizetési határideje szeptember 15-e, eddig az időpontig fizethető meg pótlékmentesen az esedékes helyi adó. A közelgő határidővel kapcsolatos tudnivalókról dr. Kása Brigitta aljegyző tájékoztatta szerkesztőségünket.

„Ez elsősorban a helyi iparűzési adót és az építményadót illeti, de az az időpont, amíg az idegenforgalmi adó havi bevallását és befizetését is meg kell tenniük az adózóknak. Az adózók már az elmúlt hetekben kaptak értesítést arról, hogy milyen fizetési kötelezettségeik vannak, és ez az összesítő tartalmazta az esetleges hátralékokat is. Tartalmazhat gépjárműadó-tételeket is, ettől az évtől ezt már a NAV-hoz kell befizetni, de az elmúlt évek díjait még mi szedjük be, ha valaki ezeket elmulasztotta befizetni, ezek a tételek is szerepelnek az értesítőn.”

Dr. Kása Brigitta hozzátette, ezeken túl a pótlékbírság-tételek is szerepelnek a már kiküldött értesítőkön, ami azért fontos, mert így tudják az adózók a hátralékaikat rendezni. Ha valaki nem kapta meg az esedékes értesítőt, az a városi adóosztályon, illetve az önkormányzati hivatali portálon is le tudja kérdezni az adó folyószámla-egyenlegét. A vállalkozások nem kaptak csekket, nekik átutalással kell teljesíteniük a befizetést, a magánszemélyek viszont elektronikus befizetésre is alkalmas csekket kaptak. Ezen túl online felületen is be lehet fizetni az éppen esedékes tételeket.

„Ha valaki nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, az adóhatóság késedelmi pótlékot számít fel, ezek napi kamatok, és emellett elindulhat egy végrehajtási folyamat, ami napi gyakorlat az önkormányzati adóhatóságnál. Arra kérek mindenkit, hogy lehetőség szerint fizesse be az adóját, hiszen ezzel hozzájárul a város működéséhez, fejlesztéséhez, a szociális kiadásokhoz, és minden olyan dologhoz, ami ahhoz kell, hogy a város megfelelően üzemeltethető legyen.”

Az aljegyző hozzátette, a végrehajtási eljárás a tételek lekönyvelése után akár azonnal el is indulhat, mely jellemzően letiltással vagy inkasszóval kezdődik.