Újabb rangos elismerés a városnak – A nyíregyházi lett az Év Ipari Parkja 2020-ban
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza kapta „Az év ipari parkja 2020” rangos kitüntetést. Az elismerést Jászai Menyhért alpolgármester vette át az önkormányzat nevében a Nemzeti Befektetési Ügynökség Gálarendezvényén, Budapesten. A nyíregyházi ipari parkban folyamatos a fejlesztés, jelenleg két kiemelt nagyberuházás van folyamatban, az egyik a LEGO, a másik pedig az Electrolux gyárhoz kapcsolódik. A nagy érdeklődés miatt az utóbbi időszakban 88 hektár nagyságban újabb területeket alakítottak ki a déli ipari parkban.

Impozáns környezetben, a Pesti Vigadóban tartotta a már hagyományosnak számító gálarendezvényét a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó tanácsadó ügynökség évről évre díjazza a Magyarországon jelentős fejlesztéseket végrehajtó vállalatokat, több kategóriában, többek között az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása, az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata és az év K+F beruházója elismerést is kap. Nemcsak a cégek, hanem a leghatékonyabb ipari park is rangos díjat kap minden évben a HIPA-tól.

Rangos elismerés

A 127 hektáros nyíregyházi ipari parkot az elmúlt években számos vállalat székhelyéül választotta. Az önkormányzat sikeres befektetésösztönzési politikájának és a Nyíregyházi Ipari Park Kft. létrehozásának és eredményes működésének köszönhetően pedig csak egyre népszerűbb a cégek körében. Ezt jelzi az is, hogy a szabad területek már elfogytak, az elmúlt időszakban újabb területeket jelöltek ki 88 hektár nagyságban a déli ipari parkban.

Folyamatos a bővítés

„Nyíregyháza az elmúlt 10 esztendőben óriási fejlődésen ment keresztül. Nagy gondot fordítottunk az örökölt, rossz infrastruktúra fejlesztésére” – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Jászai Menyhért a díjátadón. Az alpolgármester kiemelte, jelenleg is több fejlesztés van folyamatban az ipari parkban, az egyik ilyen a LEGO több mint ötvenmilliárd forintos beruházása, amelyet ebben az évben jelentett be a vállalat, illetve az Electrolux is 33 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Nyíregyházán. Utóbbi gyár hazai történetének legnagyobb volumenű, 2023-ig tartó beruházásnak eredménye lesz, hogy teljesen megújul a gyártási technológia, a LEGO pedig növeli gyártási területét, raktározási kapacitását és több száz új gépet helyez majd üzembe. Az elmúlt időszak munkájának eredménye, hogy 2020-ban a nyíregyházi lett az év ipari parkja.

„Az elmúlt évek kemény munkája, az ipari park kft., az önkormányzat munkatársainak a munkája ebben benne van. Mi itt a pandémia alatt nem tétlenkedtünk, az egyik fő célkitűzésünk a gazdaságfejlesztés, ezért hoztuk létre az iparfejlesztési alapot, a városfejlesztési alapot és nagy lendülettel készítünk elő egy újabb ipari park bővítést, hiszen a most meglévő 127 hektáros ipari park gyakorlatilag megtelt és egy újabb közel százhektáros parkot jelöltünk ki és azokat az infrastrukturális fejlesztéseket fogjuk elindítani, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a befektető, amikor idejön, olyan közműszolgáltatásokat, csatlakozási lehetőségeket kapjon, ami ki tudja elégíteni a víz- és áramigényét, fontos a közlekedés is és a könnyű megközelíthetőség. Fontos, hogy ne csak egy üres területet mutassunk a befektetőnek, hanem olyan feltételekkel szolgáljunk, ami egy ipari beruházáshoz is elengedhetetlen” – nyilatkozta Jászai Menyhért a díjátadó után.

Gazdasági sikerek 2020-ban

Az ügynökség a díjátadót a koronavírus-járvány miatt ebben az évben február helyett csak szeptemberben tudta megrendezni, szerda délután a 2020-as évben meghozott befektetői döntések alapján odaítélt elismeréseket adták át. A rendezvényen a HIPA vezérigazgatója kiemelte, rengeteg kihívással járt az elmúlt év, korábban biztosnak hitt projekteket függesztettek fel és kérdésessé vált, hogy lehet-e 2020-ban érdemi befektetésösztönzési tevékenységet végezni. Év végére kiderült, hogy a járvány ellenére is sikeres volt az ügynökség munkája.

„2020 egy igazán sikeres esztendőnek bizonyult, hiszen összességében a mi módszertanunk, számításunk szerint 907 befektetői projekt valósult meg sikeresen a HIPA támogatásával. Ez összesen 4,1 milliárd euró befektetési volument és közel 13 ezer új munkahelyet jelent” – mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

Ennek két oka volt Ésik Róbert szerint, egyrészt sok olyan projektje volt az ügynökségnek, amelyek válságálló ágazatokba érkeztek vagy olyan területekre, amelyek pont a válság miatt kerültek fókuszba, ilyen például az élelmiszeripar és az orvostechnikai eszközök gyártása. A másik oka a sikerességnek, hogy a HIPA gyorsan és eredményesen alakította át a befektetésösztönzési rendszerét.

Rekordok dőltek hazánkban

A 2020-as év a világgazdaság fekete éve volt, eközben Magyarországon beruházási rekordok dőltek – ezt a külgazdasági és külügyminiszter emelte ki ünnepi beszédében. Szijjártó Péter hozzátette, a kormány a koronavírus-járvány idején is kiállt a korábbi filozófiája mellett, miszerint segély helyett munkát kell adni az embereknek, ez hozott komoly sikereket a magyar gazdaságnak az elmúlt tizenegy évben.

„Túl azon, hogy hűek maradtunk ehhez a filozófiához, minden idők legtöbb költségvetési forrását mobilizáltuk a beruházások támogatása érdekében és ennek az egésznek így lett az eredménye egy hatalmas beruházási rekord. A tavalyi évben 1435 vállalat beruházását tudtuk finanszírozni, ennek nyomán ma 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban, minden idők legtöbb magyarja rendelkezik munkahellyel és a második negyedéves növekedési ütemünk 18 százalékot ért el. Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy ez nem sikerülhetett volna a kormány, a vállalatok és a munkavállalók, az emberek hármas összefogása nélkül” – mondta Szijjártó Péter.

Gazdasági növekedés

2020-ban a legtöbb beruházási volumen Kínából érkezett, darabszámra a legtöbb beruházást német vállalatok hajtották végre, a legtöbb munkahelyet pedig az amerikai vállalatok hozták létre Magyarországon. Ez azt jelzi, hogy kiegyensúlyozott a hazai külgazdasági stratégia – tette hozzá beszédében a miniszter. A magyar gazdasági növekedés év végére elérheti vagy akár meg is haladhatja az öt és fél százalékot, erre jelenleg reális esély van. Ez azért is fontos, mert a kormány azt ígéri, ha ez megvalósul, akkor a jövő év elején visszaadják a gyermeket nevelő magyar családoknak a 2020-ban befizetett személyi jövedelemadójukat.

Kapcsolódó galéria

Az Év Ipari Parkja díja Nyíregyháza