A zsidók Nyíregyházán 1840-1944: a holokauszt 80. évfordulóján nyílt kiállítás a Kállay Házban
fotó: Szarka Lajos

A holokauszt 80. évfordulóján rendeztek időszaki kiállítást a Kállay Gyűjteményben. A levéltári, múzeumi dokumentumok mellett magánszemélyek, és természetesen a Nyíregyházi Zsidó Hitközség is hozzájárult tárgyakkal, fotókkal a tárlat anyagához. A megnyitón megjelent Izrael Állam tiszteletbeli konzulja, és a budapesti nagykövet – helyettes is. A kiállítás április 24-ig látogatható.

Bízzál Izrael az Úrban, mert az úrnál van a kegyelem, és gazdag, ő meg tud váltani! Meg is váltja Izraelt minden bűnétől- olvasta az egyik zsoltár szövegét a megnyitó eseményén Csatlós Tamás, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség kántora. Közel egy éve készül a holokauszt 80. évfordulójára emlékezni a Kállay Gyűjtemény azzal a kiállítással, melyet április 24-ig láthatnak. Széles összefogással gyűjtötték a tárgyakat, dokumentumokat.

Hatalmas segítséget kaptunk Dr. Riczu Zoltán történésztől, aki ennek a korszaknak nagy tudora. Ugyanakkor Holmár Zoltán történész is segéd kurátora ennek a kiállításnak. Az anyag nagy része a Jósa András Múzeumból, a Levéltárból, Budapestről, alapítványoktól, egyesületektől, magánszemélyektől került hozzánk. Mondhatom, méltó anyaggal emlékezünk meg a holokausztról.

 - tájékoztatott Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője. A sófár, a tóra, a menóra, vagy a kipa, a talisz és más zsidó emberek által használt tárgyak, ruhanemű, de húsvéti terített asztal is szerepel a Kállay Gyűjtemény időszaki kiállításában. Abszolút hiteles bemutató.

Amikor elterveztem a kiállítást, azt mondták a kollégák, akik itt dologoztak, hogy valahogyan fel kellene oldani ezt a rettenetes szomorúságot. Ne csak azt mutassuk be, hanem a nyíregyházi zsidóság több mint 100 évét. A hitéleti szokásokat, és a különböző érdeklődésre számot tartó dolgokat, amit a többiek nem tudnak. Sok éve hangsúlyozza a hitközség - én is tapasztalom, amikor kérdezik, hogy lehet bemenni a zsinagógába –, úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput, hiszen nyitva van.

- nyilatkozta a kiállítás kurátora, Dr. Riczu Zoltán történész.  Nyíregyháza alpolgármestere a városhoz kapcsolódó zsidó emlékeket említette, beszélt a múlt jelentős embereiről, épületeiről. A Szarvas utcáén leégett régi zsinagógáról, vagy városunk régi főrabbijáról, Bernstein Béláról, akiről teret is elnevezett a hálás utókor.

Meg kell említenem Burger Istvánt, aki 1891-ben született Nyíregyházán. Mindössze 29 évet élt, és egy tragikus fegyverbaleset következtében elhunyt, de végrendelkezett. Vagyona felét a zsidó kórházra, a másik felét Nyíregyháza városára hagyta. Ennek emlékéül alapította a város az Együtt Egymásért Burger István-díjat, amit minden esztendőben azon szociális szakembernek juttat a közgyűlés, aki a szociális ellátás, az ifjúság gondozása területén kimagasló érdemeket szerzett Nyíregyházán.

- mondta Jászai Menyhért alpolgármester. Történelmi források szerint 17 ezer Szabolcs-Szatmár vármegyei embert, köztük csaknem 5 ezer zsidó vallású nyíregyházit deportáltak 1944-ben, és sajnos csak csekély százalékban jöhettek vissza.

Úgy gondolom, ez egy rendkívüli esemény, ahol találkozunk, hiszen a város, és a városnak egy kiváló intézménye emlékezik a város azon kiváló lakóira, akik már nincsenek velünk, akik 1944 óta – lehettek akár 10 évesek, 3 évesek, vagy 90 évesek – már nincsenek velünk.

- fogalmazott a kiállítás megnyitóján Prof. Dr. Hunyadi László, tiszteletbeli konzul. A zsidók Nyíregyházán 1840 és 1944 között című kiállítás megnyitóján megjelent Izrael Állam budapesti nagykövet helyettese is. Nem meglepő, hogy aktuális témáról szólt köszöntőjében.

Nagyon fontos, hogy edukáljuk az embereket, oktassuk őket, megmutassuk, hogy mi történt az emberekkel a holokauszt idején, mert öt hónappal ezelőtt gonosz támadásra került sor izraeli, zsidó emberek ellen, és több mint 1200 embert meggyilkoltak, és több mint 200 embert túszul ejtettek. 

- idézte fel a népét ért támadás tényét Birman Moran. Izrael erős ország, erős hadsereggel - folytatta a nagykövet helyettes - , megvédi polgárait. Nem szabad elfelejteni, hogy emlékezni és emlékeztetni kell a gyilkos gyűlöletre!

Fiatalok és felnőttek számára is rendhagyó tárlatvezetést tervez a Kállay Gyűjtemény. Az érdeklődőket történész kíséri, és tájékoztatja a 80 évvel ezelőtti eseményekről, a kiállított tárgyak hasznáról, azok forrásáról.

Kapcsolódó galéria

A zsidók Nyíregyházán - kiállítás 2024