Rendőrségi ellenőrzés – Drónokkal szűrték ki a szabálytalan autósokat

Átfogó közúti ellenőrzést tartott a rendőrség szerdán Nyíregyházán. Drónokkal felszerelve próbálták kiszűrni a szabálytalankodókat a város különböző pontjain. A közlekedés biztonsága érdekében több hatóság is együttműködik, a rendőrség többek között nagy hasznát veszi a városi térfigyelő kamera rendszernek, amelyet a közterület-felügyelet működtet.

A rendőrök sehol, mégis látják, hogy a kereszteződésben ki nem áll meg a stop táblánál – a hatóság már évek óta drónokkal is figyeli az autósokat. Ez a jármű szabályosan közlekedett, így őt nem állították meg a közelben várakozó egyenruhások.

50 méteres magasságban is működik

A rendőrség olyan modern eszközökkel rendelkezik, hogy akár 50 méteres magasságból is megállapítják, hogy az utasok használják vagy sem a biztonsági öveket, illetve vizsgálják, hogy a járművek a kihelyezett KRESZ tábláknak megfelelően közlekednek.

Mindenképp segíti a hatóság munkáját a drón, mivel a földön hamarabb észreveszik és kiszúrják az állampolgárok a rendőrségi ellenőrzést, még akkor is, ha civil ruhában van valaki. Általánosságban az a tapasztalat, hogy miután a drón fent van a levegőben, az állampolgárok nem úgy közlekednek, hogy felfelé néznek egy-egy lámpás kereszteződésnél vagy a gyalogátkelőhelyeknél. Ebből adódóan nagyobb lehetőségünk van a távoli megfigyelésre, hatékonyan tudunk így ellenőrizni” – nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

Átfogó ellenőrzés a városban

A zoomolás is kiválóan működik a drónokon, a levegőből a rendszámtáblákat is képesek leolvasni a rendőrök. Az átfogó ellenőrzés során a földi egységek pedig szúrópróba szerűen is megállíthatják az autósokat. A hatóságok együtt is működnek Nyíregyházán, így például a közterület-felügyelet térfigyelő kamera hálózata is nagy segítséget jelent a szabálytalan autók kiszűrésében. A mostani razzia idején a zebrák mellett is több egyenruhást lehet majd látni.

(korábbi fotó)

Megdöbbentő eredmények

Múlt héten egy másik akciót szervezett a rendőrség, akkor a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték. Már az eredményekről is beszámolt a hatóság, ezek alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye útjain több mint 720-an nem használták a biztonsági övet, 31 esetben a gyerekek sem biztonságosan, a szabályok szerint utaztak. Országos szinten is magas a szám, több mint 15 ezer intézkedés történt az egyhetes ROADPOL akció során – tetet hozzá Koncz László alezredes.