A vártnál nagyobb lesz a nyugdíjemelés – Öt százalékkal emelkednek az összegek januártól

Három helyett öt százalékkal emelkednek a nyugdíjak 2022. január elsejétől. A következő év elején minden nyugdíjas és más nyugdíjszerű ellátásban részesülő egy teljes 13. havi összeget is kap majd. Nemcsak a kormány, de Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja az időseket, ebben az évben közel 26 ezren kapnak karácsonyi ajándékcsomagot.

Novemberben megérkeztek a nyugdíjprémiumok, illetve a nyugdíjkorrekció az idősökhöz, így nagyjából százezer forinttal nagyobb összeget kaptak a múlt hónapban. A kormány 2017 óta már negyedszer adott prémiumot a nyugdíjasoknak, ez mindenkinek egységes volt, fejenként 80 ezer forint. Decemberben pedig korábban érkeznek a megszokotthoz képest a nyugdíjak, ami általában minden hónap 11-én vagy 12-én szokott. Az időseknek sokat jelent a kormány segítsége.

Az aktív korszakunk még abba az időszakba esett, amikor még a fizetések nagyon középszerűek voltak, a miénk is az volt és ezzel mentünk nyugdíjba, hiszen minket érintett az a bizonyos rendszerváltás, aminek örültünk, csak a privatizáció egy új helyzetet teremtett a mi korosztályunknak, új munkahely, esetleg új karriert kellett építeni, és az anyagiakban is látszott ez, hogy újra el kellett kezdeni szinte a nulláról, mint egy kezdőnek. A mi fizetésünk által a mi nyugdíjunk középnyugdíj és nagyon sokat jelent, hogy mindig van egy emelkedés” – mesélte Telepóczkiné Farkas Márta nyíregyházi nyugdíjas.

5 százalékos emelés

A nyugdíjasok jövőre a vártnál nagyobb mértékű nyugdíjemelést is kapnak, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a hét elején a Parlamentben.

A költségvetés egy 3 százalékos inflációt jelzett előre, erre épült a 2021. január elsejétől esedékes nyugdíjemelés mértéke is. Azonban azóta tudjuk az inflációról, hogy magasabb lesz. A jegybank megküldte nekünk az inflációs előrejelzését, ebben azt mondja, hogy a 2022-es évben az infláció éves átlaga 5 százalék lesz, ezért döntött a kormány arról és hamarosan rendeletben ki is fogom adni, hogy a következő évben, január elsejétől a nyugdíjakat nem három, hanem öt százalékkal fogjuk emelni” – mondta még hétfőn a miniszterelnök.

13. havi nyugdíj

Orbán Viktor keddi videójában jelentette be, hogy aláírta a rendeletet, ami szerint 2022 februárjában megkapják egy összegben a 13. havi teljes nyugdíjat az érintettek. A kormányfő az Idősügyi Tanács tagjaival egyeztetett, illetve arról is beszélt, hogy a gazdaságot sikerült visszaterelni arra a növekedési pályára, ahol a koronavírus-járvány előtt járt.

Ajándékcsomag Nyíregyházától

Nyíregyházán már 2013 óta hagyomány, hogy év végén egy kis meglepetéssel kedveskednek az időseknek. A nyugdíjasok egy karácsonyi csomagot kapnak az önkormányzattól, amely különféle, az ünnepekhez kapcsolódó élelmiszereket tartalmaz.

Az Idősügyi Tanács javaslatára állítjuk össze minden évben a csomagot, aminek az értéke is nőtt, már nem 2500, hanem 3000 forint értékű, ez nagyker áron értendő. Ezzel a figyelmességgel szeretnénk köszönetet mondani a nyugdíjasainknak, köszönteni őket advent idején. Ez persze mutatja azt is, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nemcsak meg akarja ezt tenni, hanem meg is tudja tenni, mert olyan pénzügyi stabilitással bír” – nyilatkozta korábban dr. Kovács Ferenc.

A csomagokat idén egy külön futárcég szállítja ki a jogosultak számára, közel 26 ezren kapnak meglepetést Nyíregyházán. A jogosultak közé már nemcsak a 65 éven felüliek tartoznak, hanem mindenki, aki a feltételeknek megfelel. December 17-ig két alkalommal próbálják meg eljuttatni a csomagot az időseknek, ezután személyesen vehetik át a Polgármesteri Hivatalban.