A város egyik legnagyobb fesztiváljára készülnek  - Zsindelyes Fesztivál a múzeumfaluban!
A város egyik legnagyobb fesztiváljára készülnek - Zsindelyes Fesztivál a múzeumfaluban!

Több mint 15 ezer látogató, kézműves udvar, vásári forgatag, gasztrofalu, széles pálinkaválaszték és megannyi meglepetés. Így nézett ki 9 évvel ezelőtt a Zsindelyes Fesztivál Újfehértó és Érpatak határában, a Zsindelyes Tanyán. Jó hír, hogy 9 év kihagyás után idén újraélesztik a hagyományokat! Az érdeklődők augusztus 21-én, Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban találkozhatnak majd a Zsindelyes életérzéssel! Az egész napos Zsindelyes Összművészeti Fesztiválra az EDDA és a TNT is élő koncerttel érkezik, de fellép a Bürkös, valamint a Szikes zenekar, és az Aranypáva díjas Érpataki Asszonykórust is hallhatják majd.

Kedves Fesztiválozók!

Boldog vagyok, hogy kilenc év kihagyás után a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivált Érpatak helyett ezúttal már Nyíregyházán, a csodaszép Sóstói Múzeumfaluban tarthatjuk meg, hiszen a régi helyszínen egy turisztikai komplexum, a Zsindelyes Cottage épült. Azonban nem csak ez változik: új lett a fesztivál neve és részben a koncepciója is. A mostantól őszművészeti fesztiválon a hagyományőrzésé lesz a főszerep, de természetesen megjelenik majd a gasztronómia és persze lesznek fiatalokat megszólító programelemek is. Arra törekszünk majd, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen egy különleges őszművészeti életérzést adhassunk át a fesztiválra kilátogatóknak. A város közelsége miatt szoros együttműködést szeretnék kialakítani Nyíregyházával, és éppen ezért is jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a kettős jubileumot itt, a szabolcsi megyeszékhelyen ünnepelhetjük majd. Miért is kettős jubileum? Egyrészt 30 éve, hogy megkaptuk az engedélyt a minőségi pálinka előállításához, másrészt pedig húsz éve, hogy elkezdtem foglalkozni az újfehértói fürtös meggyel, azóta igyekszem irányítani – a lelkes csapatommal – a ma már európai uniós védettséggel és európai nemzeti értékkel is rendelkező újfehértói meggypálinkát. E két eseménynek a kerek évfordulójához szerettünk volna valamit hozzákapcsolni, s így jött a Zsindelyes Fesztivál megrendezése. Arra törekszünk, hogy augusztus 21-én minden korosztály megtalálja majd a számára ideális programot úgy, hogy az egész napos rendezvényen az őszművészeti hatásra helyezzük a hangsúlyt. 2000 óta álmodtunk egy világot magunknak, amelyet szeretnénk minél emlékezetesebbé tenni a fesztiválra látogatók számára, idén egy új helyszínen, az ország egyik legszebb épületkomplexumában, a Sóstói Múzeumfaluban.

Papp József

Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

Tisztelt Közönség! Kedves Nyíregyháziak!

Nagyon örülök, hogy Papp József úgy döntött, mivel a Zsindelyes Fesztivál immár „kinőtte” Érpatakot, kilenc év után most a megyeszékhelyen rendezik meg egy ilyen autentikus, értékmegőrző környezetben. A céljaink és a szándékaink megegyeznek, a fesztivál remekül illeszkedik a városi nagyrendezvények sorába. Bízom a hosszú távú együttműködésben, hiszen a Zsindelyes tulajdonosai mindig előre tekintenek és hosszú távon terveznek, legyen szó kiváló termékeikről, az eredetvédett pálinkájukról, vagy új turisztikai fejlesztésekről. Mi is ezt tesszük, hiszen átgondoltan és egymásra épülve fejlesztjük Nyíregyházát, és ezen belül az intézményeinket, kulturális és turisztikai attrakcióinkat. A közelmúltban megújult Sóstói Múzeumfalu kiváló helyszíne a fesztiváloknak, legyen az művészeti, gasztronómiai, vagy szórakoztató program. Mindezt alátámasztja – még a járvány előtti időszakból – számos nagy sikerű, itt megtartott rendezvény, köztük a Disznótoros Fesztivállal, amely legutóbb több mint húszezer érdeklődőt vonzott Sóstógyógyfürdőre. A népi építészetet és a vidék néprajzi sajátosságait bemutató megújult skanzen ma már a látogatók igényeihez igazodó modern kiszolgálóegységekkel rendelkezik, s ebben az évben egy ingyenesen igénybe vehető, nagy befogadó képességű parkolót is kijelöltünk a múzeumfalu szomszédságában. A Zsindelyes Fesztivál jó híre pedig garancia arra, hogy egy minőségi szórakozást kínáló, a hagyományokat megőrző, tovább vivő, s egyben értéket teremtő őszművészeti fesztivál várja majd az érdeklődőket augusztus 21-én a Sóstói Múzeumfaluban. Bízom benne, hogy sokan eljönnek majd, s ez a fesztivál is nagyon sikeres lesz.

Dr. Kovács Ferenc

polgármester

 

Zsindelyes Összművészeti Fesztivál Sóstói Múzeumfalu, 2021. 08. 21.

Nagyszínpad

10:00 Bürkös zenekar                                   

10:30 Köszöntő                                                             

10:40 Bürkös zenekar                                 

11:00 Figurás Táncegyüttes                                       

12:00 Szikes Zenekar                                                 

13:00 Bürkös zenekar                                 

14:30 Érpataki Asszonykórus                   

16:00 TNT koncert                                                      

18:00 Ünnepi köszöntők és lovagrendek

20:30 Edda Művek koncert                                                                                                                            

Kisszínpad

10:00 Etno DJ’S

10:20 Köszöntő

10:30 Urban Jungle DJ’S – szalontánc

11:00 Nomad Bohem DJ’S – Y2K Nyír1Dance

12:15 Kockák felvonulása

12:30 Kockák a színpadon:

Unfield, Avid is Odd, Yeahunter,

Zsomac, Zozo Kempf, Lippi,

Faragó Krisztián

16:30 CristijAn

19:00 Roxan koncert

Múzeumfalusi élmények

(Egész nap a múzeumfalu területén)

– Mézeskalácsos Műhely

– Kenyér- és kalácssütés

– Cipészbemutató

– Kádárbemutató

– Szövés- és fazekasbemutató

– Gyógyteakészítés és -kóstoltatás

– Kovács Műhely – szerencsepatkó készítése

– Gyertyamártó Műhely

Kísérőprogramok

(Egész napos programok)

– ZEMA ékszerek (élő ékszerfestés)

– Kézműves vásár

– Méhecske Játéktér

 

Frenetikus bulira készül az EDDA!

Álmodtak egy világot maguknak 1974-ben, s azóta többször beléptek a siker kapujába és ott is maradtak immáron 47. éve! Az örökzöld Edda Művek élő koncerttel érkezik a Zsindelyes Összművészeti Fesztivál nagyszínpadára 20:30-tól! A legendás rockzenekar dalain és lendületén nem fognak sem az évtizedek, sem a világot körülölelő változások! A több millió eladott albummal, több ezer koncerttel, szakmai díjjal büszkélkedő együttes bombasztikus koncertet ígér, s a Sóstói Múzeumfaluba a legsikeresebb dalokkal érkeznek majd.

Slágerekkel érkezik a TNT!

Egyetlen szó, Tiltott perc és a Kicsi gesztenye is lesz a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 21-én, ugyanis az 1994 nyarán alakult TNT együttes (a formációt két győri fiatalember alkotja: Dobrády Ákos és Zuber Krisztián) is fellép a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztivál nagyszínpadán! Az élő koncert 16:00 órakor kezdődik.

Érpataki Asszonykórus: „hatalmas élmény lesz!”

„Állandó fellépői voltunk az eddigi Zsindelyes Fesztiváloknak és örülök, hogy ez a hagyomány idén is folytatódik, hiszen újra meghívást kaptunk a rendezvényre. Számunkra már eddig is hatalmas élményt jelentettek a Zsindelyes Fesztiválok, amelyeken kivétel nélkül fergeteges hangulat uralkodott. Ráadásul szintén az egyik ilyenen lettünk Guinness-rekorderek – tizenketten 3 napon, 3 éjen keresztül énekeltünk. Azért is kedves nekünk ez a fesztivál, mert itt rengeteg ismerőssel, baráttal lehet találkozni, s olyan jó érzés, hogy ezért a rendezvényért milyen sokan megmozdulnak. Bár új helyszínen leszünk, de számunkra nem ismeretlen a sóstói skanzen, hiszen már többször felléptünk ott. Örömmel, nagy mosollyal érkezünk majd idén is. A Zsindelyes segítségével készült korábban egy kislemezünk, erről fogunk ízelítőt adni, majd végül átcsapunk egy „együtt bulizós diszkós” hangulatba”. (Sutkáné Beáta, az Érpataki Asszonykórus vezetője.)

Bürkös zenekar: a népzenei trükkös

A Bürkös zenekar 1998-ban Nagykállóban alakult, tagjai fiatal népzenészek, akiket több mint húsz évvel ezelőtt, a népzene iránti szeretet verbuvált össze. Legfontosabb küldetésüknek érzik szűkebb hazájuk, a Felsõ-Tisza-vidék, azon belül is a Nyírség hagyományainak ápolását, fenntartását és továbbítását. Ebbe most Nyíregyházán, a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztiválon is belekóstolhatnak majd.

„Autentikus népzenei műsorral készülünk, s a Kárpát-medence leggyönyörűbb dallamait szeretnénk bemutatni. Hat fővel érkezünk a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztiválra, délelőtt és délután is fellépünk majd. Szeretnénk, ha minél többen megtekintenénk az augusztus 21-ei fellépésünket, hiszen a saját kultúránk életben tartását, a hagyomány tiszteletét, a gyökereinket szeretnénk tánc formájában feleleveníteni, megmutatni a fesztiválra kilátogatóknak”. (Kerezsi Antal prímás, a zenekar vezetője.)

Szikes Zenekar: a kultúra pörgős húrjain játszanak

A Szikes Zenekar koncertjén a lábak ülve is ütemes utat járnak majd be a múzeumfaluban, hiszen a magyar folklór, a népzenei hagyományok előadásukban azon nyomban megelevenednek! Az együttes a magyar tájegységek összes fellelhető stílusait feldolgozta. (Mezőségi, Kalotaszegi, Széki, Moldvai, Szilágysági, Marosmenti, Bukovinai, természetesen a kis magyarországi jelenlegi határainkon belüli stílusokat.) Az előadói nívódíjas produkciót Sóstón látni kell!

Figurás Táncegyüttes: táncfigurákban gazdag fellépés lesz

Délelőtt 11:00-kor lép színpadra a Szikes Zenekar kíséretében a Figurás Táncegyüttes. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékei egy Kárpát-medencei barangolást mutatnak be kizárólag folklór zenei kísérettel.

„Szeretnénk, ha a Zsindelyes Össz­mûvé­szeti Fesztiválra kilátogatók is átéreznék a tánc örömét, a Kárpát-medencei táncok szépségét. Közel egyórás programmal készülünk és ezalatt az idő alatt három évfolyamunkból, összesen húsz táncos pár szórakoztatja majd a közönséget”.

(Antal Roland, a Művészeti Szakgimnázium tanára, egyben a műsor egyik rendezője, koreográfusa.)

Jegyvásárlás a helyszínen.

Belépődíj: 1000 Ft

(10 éven aluliak számára ingyenes).

Bővebb információ: www.facebook.com/zsindelyesosszmuveszetifesztival.

A rendezvény védettségi kártya felmutatása nélkül is látogatható.

 

Itt lesz cristijAn, FIFA streamer!

Augusztus 21-én cristijAn-nal is találkozhatnak az érdeklődők a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztiválon. Magyarország legismertebb FIFA streamere 1998-ban, 6 éves korában kezdett el a FIFA nevezetű videójátékkal játszani. 2013 óta készít YouTube-videókat, 2018 óta pedig Twitchen tart élő adásokat napi 8 órás menetrendben. Legfőbb célja az emberek szórakoztatása, illetve a legismertebb foci­szimulátor megismertetése a futballfanatikusokkal.

„Erre a különleges fesztiválra egy közel egyórás videót készítettem. Mindemellett élőben, egy óriás kivetítőn leszek látható a fesztiválon, így kapcsolatba tudok lépni a nyíregyházi rajongóimmal is. S, hogy mivel készülök? Választ adok majd arra, hogyan épül fel a FIFA játék, hogyan kezdjük el a játékot, és többek között, hogy mire érdemes figyelni egy kezdő játékosnak. Találkozzunk a Kocka Placcon!” (cristijAn)

 

ROXAN:

„Csodás miliőben játszunk majd”

„Mindig tökéletes volt a hangulat, nagyon szerettünk ezen a rendezvényen zenélni, s egész évben vártuk a pillanatot, amikor Érpatakon rajongóink elé léphettünk. Most is élünk a lehetőséggel, s egy csodás miliőben játszhatunk majd Sóstón. A saját számainkat a megyebeliek ismerik, de emellett magyar számok feldolgozásával is készülünk. Este fél héttől leszünk a kisszínpadon, s ígérjük, bemelegítjük a közönséget az Edda koncertre. Mindig is az a legnagyobb élmény számunkra, ha óriási tömeg előtt játszhatunk, hisz ilyenkor egy órára rendesen „sztárnak” érezzük magunkat”. (Papp Krisztián, a zenekar alapítója.)

 

DJ Till:

Modern zenei slágerek

A versenytáncos és a moderntáncos fellépők zenei aláfestést kapnak a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztiválon.

„Aktuális modern zenei slágerekkel, R&B-vel készülök és persze lesz egy latin szettem is, latin táncosokkal kiegészülve. A kétórás műsor végén pedig meglepetés vár majd a közönségre”. (Zsíros Attila, azaz DJ Till.)

ZEMA: öltözz porcelánba!

A ZEMA magyar porcelán- és ékszermárka célja származásunk, múltunk értékeinek megőrzése és tovább adása a jelenkor generációjának. Az ékszerház koncepciója a tradíció iránti elkötelezettség mellett a művészetre és a kultúrára is kiterjed. Szombaton kézi festéssel érkeznek a fesztiválra, hiszen szeretnék, hogy minél többen megcsodálják a kézműves, aprólékos művészi kidolgozásokat.

Méhecske Játéktér: a kosaras körhintától a népi játszóudvarig

Kézzel hajtott kosaras körhintával, népi játszóudvarral, 20-féle játékkal (csigafutam, teknőhorgászat, Juliskapkodó, frászkarika, gólyaláb, békaugrató, karikadobáló, egyensúlyjátékok) és sok-sok gondolkodtató logikai játékkal várja a kicsiket a Méhecske Játéktér.

„Két korosztály számára kínálunk nagyméretű logikai játékokat: az ovisoknak és a hét éven felülieknek egyaránt.  Ezen kívül kézműves foglalkozásokat is ki lehet próbálni: a szövés alapjait és a fonás különböző technikáit gyakorolhatják a gyerekek a szakemberekkel, pedagógusokkal. A Méhecske Játéktér 10:00–18:00-ig látogatható”.

(Ámik Jánosné, a kreatív Méhecske Játéktér megálmodója.)

Meggy, a Zsindelyes Fesztiválhoz megy!

Ne hagyják ki augusztus 21-én a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztivált, hisz felejthetetlen lesz!

S még egy dolog, amit jó tisztázni a hangulat­fokozáshoz: idén a fürtös ágyas meggy,

a Zsindelyes Fesztiválhoz megy!

 

Kockafejek, kockaszelfik

Az úgynevezett „Kocka Placc”-on ezen a napon minden kocka megtalálható lesz – ígéri Majchrovics János, a Nyír1dancingháza kreatív vezetője. A Rubik-kocka-fejû és egyéb mesei kockafejű emberek mellett, érdekesnek ígérkezik a négy különböző szelfikocka is, amelyet úgy kell elképzelni az olvasóknak, mintha egy mobil szelfi „múzeum” költözne ki a Sóstói Múzeumfaluba. Azaz: nagyon jó szelfiket lehet majd készíteni a telefonokkal. A tánc pedig, amivel készülnek, Majróékhoz hű lesz, hiszen a mai divattáncokat mutatják majd be a legnagyobb ötlettel, energiával és kreativitással.

 

Ingyenes buszjárat a fesztiválra!

Az önkormányzat 2021. augusztus 21-én ingyenes buszjáratokat indít a Zsindelyes Összmûvészeti Fesztivál helyszínére, a Sóstói Múzeumfaluba.

A buszjárat útvonala:

A járatok a Vasútállomásról indulnak, ezt követően megállnak a Kelet Áruház, a Kossuth u. 9. szám alatti, valamint a Sóstói úti Kórház megállóiban. Végállomás a Krúdy Vigadó.

(Az autóbuszok természetesen visszafelé is közlekednek, kivéve az első 09:30-as járatot.)

Menetrend:

09:30, 11:30, 14:30, 17:30, 19:30, 22:30

Az autóval érkezőket arra kérik, hogy parkolás céljából a Sóstói Múzeumfalu mellett létrehozott, óriási, ingyenes parkolót vegyék igénybe.