A vállalkozói igények megfelelően fejlesztik a Széchenyi Kártyát, amely egyre népszerűbb

A Széchenyi Kártya hitelezés folyószámlahitellel indult, majd 2010-ben egyéb termékekkel egészült ki a program. Folyószámlahitel mellett beruházásra, forgóeszközre, mezőgazdasági területre, uniós pályázatokhoz szükséges önerőre, akár támogatások megelőlegezésére is lehet államilag támogatott kedvezményes kölcsönt felvenni.


A Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában is érdeklődhetnek a mikro-, kis- és középvállalkozások.

Tóthné Gecsey Zsuzsa ügyintéző kiemelte:

Egyre nagyobb az érdeklődés kamaránkban a termékek iránt. 2018 januárjától 2018. június 15-éig több mint 320 darab igénylést fogadtunk be. A kihelyezett hitelállományunk pedig meghaladta a 2,89 milliárd forintot. Még mindig a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a legnépszerűbb termékünk. A befogadott hiteligénylések kb. 55 százalékát teszi ki. Népszerű az Agrár Széchenyi Kártya is. E termékünk vonatkozásában a kihelyezett hitelállomány meghaladta az említett időszakban a fél milliárd forintot.

Az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített hitelkonstrukció. Ezt és lényegében az egész Széchenyi Kártyát folyamatosan fejlesztik, a vállalkozói igényekre építve. Már minden hiteltípusnál 100 millió forintra emelkedett a felvehető összeg felső határa.

A legkedveltebb továbbra is a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel

Ez egy kedvezményes kamatozású, állami kamat- és kezességi díj-támogatásban részesített hitelkonstrukció, amely kedvező lehetőség akár a vállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak a megoldására is, akár tárgyi biztosíték, ingatlanfedezet nélkül. A hitelkeret minimum 500 ezer forint; a felvehető összeg felső határa pedig itt is 100 millió forintra emelkedett. A gazdálkodó szervezet likviditási mutatói határozzák meg, hogy az igénylő mennyi összeghez juthat. Az adatok szerint már jóval több mint negyedmillió vállalkozás vette át Széchenyi Kártyáját, a felvett, átlagos hitel pedig 7 millió forint.


Dér Vivien